בריאות ותזונה
שותים קפה בכוס הזו? יכול להיות שאתם צריכים לחשוש
מחקר חדש הדגים כי בתוך פחות מרבע שעה של מגע עם מים חמים, הכוס הזו שחררה אלפי חלקיקים מזהמים לנוזל שבתוכה. כמה זה באמת מסכן אותנו?
- יצחק איתן
- פורסם כ' אייר התשפ"ה

אם אתם נמנים על חובבי הקפה של הבוקר – או של כל שעה אחרת ביום – ייתכן שכדאי שתבחנו מחדש באיזו כוס אתם בוחרים לשתות אותו. מחקרים חדשים מצביעים על סכנות פוטנציאליות בשתיית משקאות חמים מכוסות חד פעמיות, בעיקר אלה שעשויות מנייר או קרטון.
למרות המראה התמים של הכוסות הללו, הן מצופות לרוב בשכבת פלסטיק פנימית – בין אם מדובר בפוליאתילן רגיל ובין אם בביופלסטיק – שנועדה למנוע נזילה. אך כאשר מוזגים לתוכן נוזלים חמים, השכבה הזו עלולה להגיב בחום ולשחרר לתוך המשקה חלקיקי מיקרו-פלסטיק, ולעיתים גם יונים של מתכות כבדות.
ד"ר איתי גל מדווח במעריב כי מחקר חדש הדגים כי בתוך פחות מרבע שעה של מגע עם מים חמים, כוס נייר שחררה אלפי חלקיקים מזהמים לנוזל שבתוכה – כמות משמעותית שעלולה להצטבר בגוף לאורך זמן ולפגוע בבריאות. בין הסכנות האפשריות נמנות פגיעה הורמונלית, עומס רעיל על הכבד והשפעות על מערכת העצבים.
לעומת זאת, כוסות שעשויות מקרמיקה או זכוכית – ואפילו נירוסטה – אינן נושאות איתן את הסיכון הזה. הן שומרות על חום המשקה, אינן מגיבות לחום באופן כימי, ואינן משנות את טעמו. יתרה מכך, מדובר בכוסות רב-פעמיות, עמידות וידידותיות יותר לסביבה.
אז בפעם הבאה שאתם עומדים מול מכונת הקפה – בין אם בבית או בבית הקפה השכונתי – תחשבו פעמיים לפני שאתם בוחרים בכוס נייר עם מכסה. הבחירה שלכם עלולה להשפיע לא רק על איכות המשקה, אלא גם על הבריאות שלכם לטווח הארוך.