חדשות בעולם
סערת המתנה מקטאר: רפובליקנים קוראים לטראמפ לסרב לקבל את המטוס
מחוקקים מהמפלגה הרפובליקנית מצטרפים לדמוקרטים בהתנגדות לקבלת מטוס הפאר מקטאר. לטענתם, מדובר בסיכון ביטחוני ובהתנהגות לא ראויה שעלולה לפגוע בריבונות האמריקנית
- יובל אביב
- פורסם י"ז אייר התשפ"ה

הצעתה של קטאר להעניק לנשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, מטוס בואינג 747-8 בשווי מוערך של 400 מיליון דולר חוללה סערה פוליטית בוושינגטון. מחוקקים רפובליקנים בכירים הביעו התנגדות גלויה לכוונת הנשיא לקבל את המתנה השנויה במחלוקת, ובכך הצטרפו לביקורת החריפה מצד היריבים הדמוקרטים.
המטוס המדובר, המכונה "ארמון מעופף", אמור לשמש כתחליף זמני למטוס הנשיאותי הרשמי אייר פורס 1, עד להגעת מטוסי בואינג חדשים שהוזמנו על ידי הממשל האמריקני. אך מה שהחל כהצעה לכאורה נדיבה של קטאר עורר מחלוקת חריפה, על רקע חששות ביטחוניים ושיקולים מוסריים.
טראמפ, שהגיע אתמול (רביעי) לדוחא ונפגש עם אמיר קטאר, פרסם ציוץ ברשת החברתית TRUTH בו הגן על ההחלטה: ״מטוס הבואינג 747 ניתן לחיל האוויר/משרד ההגנה של ארצות הברית, לא לי. זוהי מתנה מקטאר, עליה הגנו בהצלחה במשך שנים רבות״.
הנשיא הוסיף: ״מדוע הצבא שלנו, ולכן משלמי המיסים שלנו, ייאלצו לשלם מאות מיליוני דולרים כשהם יכולים לקבל אותו בחינם ממדינה שרוצה לתגמל אותנו על עבודה טובה? החיסכון הגדול הזה יושקע, במקום זאת, כדי להפוך את אמריקה לגדולה שוב. רק טיפש לא יקבל את המתנה הזו בשם ארצנו״.
דברי ההגנה של טראמפ לא הצליחו לשכך את הביקורת הגוברת בקרב חברי מפלגתו שלו. ג'ון ת'ון, מנהיג הרוב הרפובליקני בסנאט, הזהיר: ״יהיו המון בדיקות קפדניות. יהיו סביב זה סוגיות רבות, שלדעתי יעוררו שאלות קשות מאוד״.
הסנאטור הרפובליקני טד קרוז, יו״ר ועדת המסחר של הסנאט ומבקר ותיק של מדיניות החוץ הקטארית, הביע דאגה עמוקה מההשלכות הביטחוניות. ״המטוס ייצור בעיות ריגול ומעקב משמעותיות, אז נראה איך הנושא הזה יתפתח״, אמר. הוא ציין בדבריו את התמיכה הקטארית בחמאס כגורם מדאיג נוסף.
רוג'ר וויקר, יו״ר ועדת הכוחות המזוינים בסנאט, הלך צעד נוסף וקרא לבדיקה מקיפה של המטוס. ״זה יהיה כאילו שארה"ב עוברת לשגרירות קטאר״, הזהיר. הוא הוסיף, כי אינו משוכנע שניתן יהיה לבצע במהירות את כל ההתאמות הביטחוניות הנדרשות להפיכת המטוס למטוס נשיאותי בטוח.
הסנאטור לינדזי גרהאם, הנחשב לבעל ברית נאמן של טראמפ, הביע אף הוא הסתייגות: ״‘אייר פורס 1' הוא הסמל של אמריקה. כשהוא נוחת או טס, זו אמריקה שטסה או נוחתת, ואני רוצה להבטיח שכל הנושא הזה 'כשר'. הזמן יגיד״.
המחלוקת הסלימה כאשר מנהיג הדמוקרטים בסנאט, צ'אק שומר, הודיע על צעד דרמטי - עיכוב כל המינויים הפוליטיים למשרד המשפטים עד לקבלת תשובות מלאות על העסקה. "האם הקטארים כבר התקינו את אמצעי ההגנה הרגישים על המטוס? ואם כן - מי התקין אותם, והאם נוכל להיות בטוחים שלא מדובר במלכודת ריגול?", תהה במסיבת עיתונאים. בנוסף הוא האשים את שרת המשפטים פאם בונדי, ששימשה בעבר כלוביסטית של קטאר, באישור עסקה "לא אתית" ודרש שתעיד בפני הקונגרס. הבית הלבן הגיב בחריפות, וטען ששומר מעכב מינויים חשובים "לצרכים פוליטיים".
על פי רשת ABC, שחשפה לראשונה את הסיפור, מדובר בהסדר ראשוני מסוגו המעורר שאלות משפטיות מורכבות. עם זאת, דוברת הבית הלבן קרוליין לוויט טענה ש"אין חשש שקטאר תרצה משהו בתמורה" והדגישה: "הם מכירים את הנשיא טראמפ, והם יודעים שהוא פועל רק בכפוף לאינטרסים של הציבור האמריקני".
טראמפ עצמו ניסה להרגיע את החששות והבטיח שאין בכוונתו להשתמש במטוס אחרי סיום כהונתו ב-2029. "הוא יועבר ישירות לספרייה אחרי שאעזוב את התפקיד, אני לא אשתמש בו", הצהיר.