בריאות ותזונה
עובדים מעל 52 שעות בשבוע? זה מה שעלול לקרות לכם
מחקר דרום-קוריאני מצא כי עבודה ממושכת משפיעה על האזורים האחראים לתפקודים קוגניטיביים ורגשיים
- יצחק איתן
- פורסם י"ז אייר התשפ"ה

מחקר דרום-קוריאני שפורסם בכתב העת Occupational and Environmental Medicine מצביע על כך שעבודה מעל 52 שעות בשבוע עשויה לשנות את מבנה המוח. המחקר, שהתמקד ב-110 עובדים בתחום הבריאות, מצא הבדל בנפח המוח בין אלו שעבדו יותר מ-52 שעות בשבוע לבין אלו שעבדו פחות. שינויים אלו הופיעו בעיקר באזורים הקשורים לתפקודים קוגניטיביים ורגשיים.
החוקרים מציינים כי בתחילה שינויים אלו עשויים להיראות כהתאמה חיובית, כמו עלייה בערנות או יעילות. עם זאת, הם מזהירים כי חשיפה ממושכת לשעות עבודה ארוכות ללא התאוששות מספקת עלולה להוביל לעייפות, חוסר יציבות רגשית או ירידה בתפקוד קוגניטיבי לאורך זמן.
בעבר, מחקרים קישרו עבודה ממושכת לסיכון מוגבר לשבץ ולמחלות לב. לכן, ישנה חשיבות רבה בהגבלת שעות העבודה ובשמירה על איזון בין עבודה למנוחה. המחקר הנוכחי מציע כי גם שינוי במבנה המוח עצמו הוא תוצאה אפשרית של שעות עבודה ארוכות, מה שמחזק את הצורך בהפסקות תכופות יותר במהלך היום ושמירה על שגרת חיים בריאה.
החוקרים ממליצים על קביעת גבולות ברורים לשעות העבודה, במיוחד בעידן העבודה הגמישה, כדי למנוע השפעות שליליות על הבריאות. מגבלות אלו עשויות לכלול את הצורך בהפסקות ארוכות יותר במהלך היום, עבודה מהבית או שעות עבודה גמישות שמאפשרות לכל עובד להתאים את יום העבודה לצרכים האישיים שלו, ובכך למנוע תוצאות שליליות ארוכות טווח.