בריאות ותזונה
מעלה אחת בכל קיץ: כדור הארץ יתחמם גם השנה - למה אתם חייבים לשתות יותר?
ההתחממות הגלובלית משפיעה על היכולות שלנו. רבים מאיתנו מסתובבים עם סימנים של התייבשות קלה, ומחקר מצא שהתייבשות מתונה עלולה לפגוע ביכולות הריכוז
- יצחק איתן
- פורסם י"ז אייר התשפ"ה

ההתחממות הגלובלית משפיעה לא רק על מזג האוויר – אלא גם על היכולת שלנו לחשוב, להתרכז ולהרגיש טוב. מתברר שגם התייבשות קלה עלולה לשבש את תפקוד המוח ולגרום לעצבנות, עייפות ואפילו דכדוך.
התחממות כדור הארץ כבר אינה תרחיש עתידי – אלא מציאות יומיומית שמורגשת היטב גם בישראל. החורפים מתקצרים, הקייצים מתארכים, וגלי החום נעשים תכופים וארוכים יותר. לפי השירות המטאורולוגי, הטמפרטורה הממוצעת בארץ עלתה בכמעלה אחת מאז שנות ה־50 – שינוי קטן לכאורה, אך בעל השלכות בריאותיות משמעותיות.
למרות שמים זמינים לכולנו, רבים מאיתנו מסתובבים עם סימנים של התייבשות קלה באופן יומיומי. מחקר שפורסם ב־Journal of Nutrition מצא שהתייבשות מתונה, אפילו של 1%-2% ממסת הגוף, עלולה לפגוע ביכולות קוגניטיביות כמו ריכוז, זיכרון ותגובה רגשית. גם אוניברסיטת אילינוי פרסמה מחקר שקבע כי ירידה זעירה בכמות הנוזלים בגוף מספיקה כדי לפגוע בתפקוד השכלי, בזיכרון לטווח קצר ובמהירות החשיבה.
המצב מדאיג במיוחד אצל ילדים וקשישים – שתי קבוצות סיכון שפחות שמות לב לצמא. ילדים עסוקים במשחק, קשישים לעיתים לא חשים בצמא בזמן אמת – ובכך מחריפים את הסיכון להתייבשות. נוסף על כך, שתיית מים מועטה נקשרה לתחושות של עצבנות, דכדוך ואף כאבי ראש. גם התרופות הנפוצות בגיל השלישי, בעיקר משתנים, מגבירות את איבוד הנוזלים ומחייבות תוספת שתייה יזומה.
הפתרון פשוט: לא לחכות לצמא. הגוף אינו מסוגל לאגור מים – ולכן חיוני לשתות בקביעות לאורך כל היום. צבע השתן יכול לשמש סימן אזהרה – אם הוא כהה מהרגיל, ייתכן שאתם סובלים מחוסר בנוזלים.