בריאות ותזונה
אוהבים צ'יפס ופסטלים? זה מה שמאכלים מטוגנים עושים לגוף שלכם
כשהמאכלים האלו נטבלים בשמן רותח בטמפרטורה גבוהה, הם סופגים לתוכם כמויות גדולות של שומן. האם אתם באמת צריכים את זה?
- יצחק איתן
- פורסם ט' אייר התשפ"ה

סמבוסק, טבעות בצל, צ'יפס או סיגרים ופסטלים – כל אלו נחשבים למאכלים מטוגנים בשמן עמוק, והם מככבים כמעט בכל בית בישראל. יש בהם טעם ממכר, ריח מגרה ומרקם קריספי, אבל מאחוריהם מסתתר מחיר בריאותי לא קטן שהגוף משלם.
כשהמאכלים האלו נטבלים בשמן רותח בטמפרטורה גבוהה, הם סופגים לתוכם כמויות גדולות של שומן – בעיקר שומן רווי ולעיתים גם שומן טראנס. השומנים הללו עלולים להעלות את רמות הכולסטרול הרע (LDL), לגרום להצטברות שומן בעורקים, ולהעלות את הסיכון למחלות לב וכלי דם, סוכרת והשמנת יתר.
מעבר לכך, תהליך הטיגון בשמן עמוק – במיוחד כשהשמן משומש שוב ושוב – גורם להיווצרות חומרים רעילים כמו אקרילאמיד, שנמצא במחקרים כקשור לסיכון מוגבר להתפתחות גידולים וסוגים מסוימים של סרטן. ככל שהמאכל מטוגן זמן רב יותר ובחום גבוה יותר – כך עולה הסיכון.
מאכלים מטוגנים גם דלים מאוד בסיבים תזונתיים, עשירים בפחמימות פשוטות, ויוצרים תחושת כבדות, נפיחות ולעיתים גם צרבות. צריכה קבועה שלהם משפיעה לרעה על מערכת העיכול ועל חילוף החומרים. מנת פסטל או צ'יפס יכולה להכיל בקלות 500–700 קלוריות, ואכילה לא מאוזנת תוביל לעלייה במשקל – גם בלי שנרגיש.
אז מה עושים? לא חייבים לוותר לחלוטין על המאכלים המטוגנים, אבל כדאי לצמצם את הצריכה. אפשר להכין את אותם מאכלים באפייה בתנור או בטיגון אוויר (Air Fryer), להשתמש בשמנים איכותיים יותר, כמו שמן זית, להחליף בצקים לבנים בבצקים מלאים, ולהקפיד לשלב ירקות חיים ליד כל ארוחה כזו.
הגוף שלכם זקוק לדלק בריא – לא רק לטעם רגעי. לפעמים, הבחירה בבריאות מתחילה בהחלטה אחת פשוטה.