חדשות בריאות
פריצת דרך רפואית: שיטה חדשה לבדיקת רגישות אנטיביוטית בשתן
שיתוף פעולה בין המרכז הרפואי בני ציון והטכניון בחיפה, הניב פיתוח של שיטה לחיזוי מהיר ומדויק של רגישות חיידקים לאנטיביוטיקה. השיטה מסוגלת לזהות עמידות או רגישות החיידק תוך 90 דקות בלבד, במקום 2–5 ימים
- שלומי דיאז
- פורסם ח' אייר התשפ"ה

הפקולטה להנדסת מזון וביוטכנולוגיה בטכניון והמרכז הרפואי בני ציון, שניהם בחיפה, הודיעו היום (שלישי) כי פיתחו שיטה פורצת דרך לחיזוי מהיר ומדויק של רגישות חיידקים לאנטיביוטיקה, מבדיקת שתן, ובחדר הטיפולים.
השיטה החדשה מסוגלת לזהות עמידות או רגישות החיידק תוך 90 דקות בלבד, במקום 2–5 ימים הקבועים היום בשיטת התרבית המסורתית, וכך מאפשרת מתן טיפול אנטיביוטי מותאם ומיידי למטופל.
בהודעת המוסדות נכתב כי "במחקרים עדכניים תועד גידול משמעותי בתחלואה הנגרמת מזיהומים עמידים לאנטיביוטיקה, שנחשב לאתגר בריאותי גלובלי. שימוש בלתי מבוקר באנטיביוטיקה הוביל להאצת תהליך העמידות, שמקשה על טיפול יעיל בזיהומים ומוביל לעלייה בתחלואה ובתמותה".
"כיום, תרבית שתן והגדרת רגישות מבוססים על גידול חיידקי בתרבית, תהליך שלעיתים נמשך בין יומיים לחמישה ימים עד לקבלת תוצאות מלאות. במהלך זמן זה, מטופלים רבים מקבלים טיפול אנטיביוטי אמפירי שעלול להיות לא תואם רגישות החיידק ובכך לתרום לגלי עמידות חדשים".
את הפרויקט הובילה דיקנית הפקולטה להנדסת מזון וביוטכנולוגיה בטכניון, פרופסור אסתי סגל, בשיתוף עם מחלקת אורולוגיה במרכז הרפואי בני ציון, בניהולו של פרופסור שראל הלחמי.
השיטה מבוססת על שבבי סיליקון מיקרו-מבניים המוטמעים בתוך קסטת מיקרופלואידיקה (iPRISM cassette). כאשר הקרנה של קרני אור על הדגימה וניתוח שינויים בהעצמת האור הנקלט, מאפשרים אבחון בזמן אמת של התפתחות חיידקית נורמלית מול עמידות לאנטיביוטיקה, בשילוב אלגוריתמי למידת מכונה וסטטיסטיקה מתקדמת.
ניסוי ראשוני שנערך במרכז הרפואי בני ציון, בדק 80%–90% מבדיקות השתן המקבילות בין השיטה החדשה לשיטת התרבית המסורתית. התוצאות הראו התאמה גבוהה ביותר.
מנהל המחלקה האורולוגית במרכז הרפואי, פרופסור הלחמי: "היכולת לחזות רגישות אנטיביוטית בתוך שעה וחצי תשנה לחלוטין את אופן הטיפול בדלקות בדרכי השתן, תצמצם מתן טיפול אמפירי לא מדויק ותסייע במאבק העולמי בעמידות חיידקים. עומק התובנות שאנו מקבלים מהניתוח האופטי של iPRISM יאפשר התאמה אישית של הטיפול ברמת דיוק שטרם נראתה בתחום".