בריאות ותזונה
האם מוצרי טבק מחוממים מהווים סכנה בריאותית חדשה?
הסכנה שבשריפת טבק: מה באמת מסוכן בסיגריות, ולמה כל מוצרי חימום הטבק לא באמת יעזרו לכם להפסיק לעשן?
- שירה דאבוש (כהן)
- פורסם ו' אייר התשפ"ה

במשך שנים רבות נחשבו הסיגריות כמקור מרכזי לתחלואה ולתמותה ממחלות לב, ריאות וסרטן. אך מתברר שחלק הארי של הנזק אינו נגרם מהניקוטין עצמו, אלא משריפת הטבק.
בשנים האחרונות חדרו לשוק הטבק מוצרים שונים שרק 'מחממים' את הטבק, ומעניקים למעשנים תחושה שהם מעשנים את הדבר האמיתי, בעוד שלמעשה הם מעשנים טבק מחומם. לדברי דובר חברת BAT (British American Tobacco), "מרבית הסיכון הקשור בסיגריות נובע משריפת הטבק ולא מהניקוטין, ולכן מוצרי החברה המבוססים על חימום הטבק במקום שריפתו, נחשבים לפחות מזיקים – אך אינם חפים מסיכון, ואינם נטולי התמכרות".
גם חברת JTI (Japan Tobacco International) מדגישה כי אינה מציגה את מוצרי הטבק המחוממים שלה כתחליף להפסקת עישון, אלא כאלטרנטיבה למעשנים שמחפשים להפחית את הסיכון היחסי. במוצרים ששתי החברות הללו מייצרות נכללים סיגריה אלקטרונית ומכשיר לשריפת טבק - שמיועד למעשנים 'כבדים' שמעוניינים להפסיק לעשן בהדרגה.
המכשיר הזה הוא 'הרע במיעוטו', כפי שהם מציגים, אך עם זאת, לא כולם משתכנעים מההסבר. ועדת בקרת הטבק של האגודה האירופית למחלות ריאה פרסמה בפברואר 2024 נייר עמדה הקובע כי למרות שהטבק המחומם פולט פחות חומרים מזיקים מסיגריה רגילה – עדיין מדובר בפליטה של רמות משמעותיות של חומרים מסרטנים מטבק, חומרים מגרי ריריות ואף כמויות ניקוטין וזפת הדומות לאלו שבסיגריה רגילה.
בנוסף, מחקרים בלתי תלויים מטילים ספק באיכות הניסויים הקליניים של תאגידי הטבק עצמם. סקר שיטתי, שנערך באוניברסיטת באת' בשנת 2022, מצא כי מחקרי החברה PMI (Philip Morris International) סובלים מהטיות, ומוגדרים כבעלי "סיכון גבוה להטיה".
חברת PMI עצמה סירבה להגיב ישירות לממצאים, אך טענה כי קבוצת החוקרים של אוניברסיטת באת' היא "מקור לא אמין ולא מדויק" – מבלי לספק הוכחות נגדיות.
לסיכום, גם אם חשבתם לקנות מכשיר לחימום/שריפת טבק לאחר שקראתם מאמר כזה או אחר ש'מוכיח' כי זה גורם לפחות נזק - חישבו שוב. חימום טבק עשוי להפחית חלק מהסיכונים לעומת שריפתו, אך גופי בריאות מזהירים שגם מוצרי טבק בצורתם ה'חדשה', ממשיכים להוות סכנה משמעותית לבריאות.