נפלאות הבריאה

עוצר נשימה: כך יצורים חיים מפיקים אור מגופם

היכולת של יצורים חיים להפיק אור מגופם יוצרת מחזות מרהיבים שקשה להישאר אדישים אליהם: גלי ים שזוהרים בכחול בלילות אפלים, גחליליות המרצדות באוויר כמו כוכבים קטנים, ומערות שלמות שבהן תולעים זוהרות יוצרות תקרה דמוית שמיים זרועי כוכבים

אא

העולם שלנו מלא בתופעות טבע עוצרות נשימה – מנופים מרהיבים ועד יצורים חיים בעלי תכונות מופלאות. אחת התופעות המדהימות ביותר בעולם החי היא ביולומינסנציה – היכולת של יצורים חיים להפיק אור מגופם. תופעה זו, שנראית לעיתים כמו קסם, מתרחשת בזכות מנגנון ביולוגי מתוחכם המאפשר לייצר אור ללא חום.
אך מעבר להיבט המדעי, הביולומינסנציה יוצרת מחזות מרהיבים שקשה להישאר אדישים אליהם: גלי ים שזוהרים בכחול בלילות אפלים, גחליליות המרצדות באוויר כמו כוכבים קטנים, ומערות שלמות שבהן תולעים זוהרות יוצרות תקרה דמוית שמיים זרועי כוכבים.
תופעה זו אינה רק מופע יופי טבעי – היא גם משרתת מטרות חשובות בטבע: בעלי חיים משתמשים בה להרתעת טורפים, משיכת בני זוג, תקשורת ואף הסוואה. הביולומינסנציה היא אחד מפלאי הטבע היפים והמרשימים ביותר. בואו ננסה לראות את הופעותיה השונות, ונבין כיצד היא עובדת.

האור נפלט כתגובה כימית מכימיקל בשם "לוציפרין", שכאשר הוא עובר תהליך של חמצון, הוא פולט אור. פעולת החמצון נעשית על ידי אנזים בשם "לוציפראז" אשר משמש כזרז לתהליך הכימי. צבע האור נקבע לפי הרכבו הכימי של ה"לוציפרין", שהרכבו בין בעלי החיים אינו זהה. כך, למשל, גחליליות פולטות אור צהוב ירקרק, ויצורי ים פולטים לרוב אור כחול או ירוק, שמתפשט היטב במים.

 

תופעות מרהיבות של ביולומינסנציה

  1. תופעת ה"ימים הזוהרים"

חופים מסוימים ברחבי העולם מוארים באור כחול זרחני מרהיב. תופעה זו נגרמת בידי פלנקטון ביולומינסנטי – יצורים זעירים שמאירים כאשר יש תנועה במים. כאשר גלים מתנפצים על החוף, או כאשר אוניה חוצה את המים, נוצרת תאורה קסומה המזכירה ים של כוכבים מנצנצים. אחד המקומות המפורסמים ביותר לצפות בתופעה זו הוא "חוף הזוהר" באי ואדו שבאיים המלדיביים.

  1. גחליליות הסנכרון

גחליליות הן אולי התופעה הכי מוכרת של ביולומינסנציה על פני היבשה, אך זן מסוים של גחליליות מצליח לייצר מופע שעולה על כל השאר. "גחליליות הסנכרון" ממלזיה מתרכזות בקבוצות גדולות על פני היער, ומהבהבות בסנכרון מושלם למופע אורות מרהיב וקסום של אלפי פנסים שמאירים את היער בקצב אחיד.

  1. תולעי המערות של ניו זילנד

במערות הגיר של וויטומו בניו זילנד, תולעים זוהרות בשם ארגוליה יוצרות מחזה עוצר נשימה. התולעים תלויות מתקרת המערה ופולטות אור כחול זרחני כדי למשוך חרקים. האור משווה לתקרה מראה של שמי לילה זרועי כוכבים.

 

בעלי חיים המשתמשים בביולומינסנציה

  1. דג ההאנגלר

דג זה חי במעמקי האוקיינוס, במקום שאליו אור השמש לא חודר, ויש רק חשכה. לדג האנגולר יש מעין חכה התלויה מראשו, ועליה יש "פנס" מאיר. הפנס משמש כפיתיון – דגים קטנים, שחיים גם כן בחשכה, נמשכים לאור, וכאשר הם מתקרבים אליו, מזנק האנגולר בתנועה מהירה ובולע את הדג הסקרן.

  1. תמנון מעמקים Stauroteuthis syrtensis

שיטה דומה מאוד לדג האנגולר משמשת תמנון מעמקים בשם Stauroteuthis syrtensis. בקצה זרועותיו של התמנון ישנם פנסים קטנים, והוא משתמש בהם כדי לדמות להקה של יצורים קטנים ומאירים. כאשר דג סקרן מגיע לבדוק את הלהקה, תופס אותו התמנון בזרועותיו החזקות.

  1. דיונון היהלום

דיונון היהלום הוא דיונון מעמקים שקוף, ואלפי תאי אור קטנים שמפוזרים על גופו נותנים לו יכולת יוצאת דופן. הוא יכול לשלוט על התאורה בגופו, ולהדליק ולכבות את גופי התאורה בדיוק בצורה שירצה. כך, כאשר טורף מתקרב אליו, הוא שולח גל של אור שנע על פני גופו לכיוון ההפוך מכיוון התנועה שלו, ולמעשה יוצר אשליה שהוא נע לכיוון ההפוך – תרגיל הסחה מבריק שנותן לו כמה שניות יקרות להימלט.

תופעת הביולומינסנציה היא אחת מפלאי הבריאה: היא לא רק יפה במיוחד, אלא גם מרתקת בעבודתה המדויקת והחכמה. בזכותה אנו מתפעלים לא רק מיופייה המרהיב של הבריאה, אלא גם ממורכבותה וחוכמתה.

הגאון הגדול הרב זמיר כהן שליט"א יהיה השליח שלכם באמצעות ועדה מיוחדת לקיום מצוות מתנות לאביונים בו ביום > לחצו כאן או חייגו 073-222-1212

תגיות:תופעות טבענפלאות הבריאה

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מארז ספרי בריאות ותזונה

129לרכישה

מוצרים נוספים

ילקוט יוסף הגדה של פסח - הרב יצחק יוסף

קערת סימנים לפסח לבנה

הגדה של קופלה

כיסוי פסח סטן וכיסוי אפיקומן

עשר המכות - עשר פאזלים בקופסא אחת

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה