בריאות ותזונה
שוטפים ביצים לפני בישול? זו הסיבה שאתם חייבים להפסיק
מדוע אסור לשטוף ביצים לפני הבישול, מדוע חשוב שלא לאחסן ביצים בדלת המקרר ומדוע עדיף להשליך לפח ביצים סדוקות או מלוכלכות? קראו בפנים
- שירה דאבוש (כהן)
- פורסם י"א אדר התשפ"ה

רבים מאיתנו נוהגים לשטוף ביצים לפני הבישול, מתוך מחשבה שהדבר מסיר לכלוך וחיידקים מהקליפה. עם זאת, מומחים ורשויות הבריאות מזהירים כי פעולה זו עלולה דווקא להגביר את הסיכון לזיהום חיידקי, במיוחד מחיידק הסלמונלה.
למה זה בעצם כל כך מסוכן לנו?
קליפת הביצה מורכבת ממבנה נקבובי, המאפשר חילופי גזים בין פנים הביצה לסביבתה. עם ההטלה, הביצה מצופה בשכבה דקה הנקראת "קוטיקולה", המשמשת כהגנה טבעית מפני חדירת חיידקים. שטיפת הביצה עלולה להסיר שכבה זו, ולהותיר את הקליפה חשופה לחדירת מזהמים. כשאתם שוטפים את הביצה (במיוחד במים חמים) המים עלולים לחדור דרך הנקבוביות שבקליפה, ולשאת עמם חיידקים מהסביבה החיצונית אל פנים הביצה. כך, במקום להפחית את הסיכון, השטיפה עלולה לגרום לזיהום פנימי של הביצה.
זו גם הסיבה שמשרד הבריאות ממליץ להימנע משטיפת ביצים לפני הבישול, מחשש לחדירת חיידקים דרך הקליפה. עם זאת, במקרים שבהם מתכננים לבשל את הביצה עם הקליפה למשך זמן ממושך, כמו בהכנת חמין, ניתן לשטוף את הביצה מיד לפני השימוש, כך שלא יהיה מספיק זמן להתפתחות החיידקים.
מהו שימוש נכון בביצים?
כדי להימנע מזיהומים, מומלץ:
1. לאחסן את הביצים במקרר בטמפרטורה מתאימה, ולהימנע מאחסון בדלת המקרר - ששם הטמפרטורה פחות יציבה.
2. להימנע משימוש בביצים סדוקות או מלוכלכות, שעלולות להיות מזוהמות מבפנים.
3. לבשל את הביצים בישול מלא עד שהחלבון והחלמון נקרשים, כדי להשמיד חיידקים שאולי בכל זאת הצליחו 'להסתנן'.
מופעים, חוגים וסרטים בעולם הילדים. הצטרפו וקבלו קופון של 100 ש"ח >>