בריאות ותזונה
אחת ולתמיד - האם יין אדום באמת בריא לנו?
אומרים שיין אדום בריא לנו, אך האם הוא באמת תורם לבריאות או שמדובר במיתוס? מחקרים מצביעים על יתרונות אפשריים לצד סיכונים בריאותיים שכדאי לקחת בחשבון. אז כמה יין באמת מומלץ לשתות והאם כדאי להתחיל אם לא שתיתם עד היום?
- שירי פריאנט
- פורסם ד' אדר התשפ"ה

יין אדום נחשב למשקה עם תדמית חיובית, ורבים מאמינים כי צריכתו המתונה יכולה לתרום לבריאות הלב ואף להאריך חיים. במשך שנים, מחקרים הצביעו על הקשר האפשרי בין שתיית יין אדום לבין הפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם. אך האם באמת מדובר במשקה בעל יתרונות מוכחים או שמא זהו רק מיתוס שהשתרש בתרבות שלנו?
מה הופך את היין האדום ל"בריא"?
הסגולות של יין אדום טמונות בנוכחותם של נוגדי חמצון (אנטי-אוקסידנטים), ובראשם רסברטרול ופוליפנולים. חומרים אלו נמצאים בעיקר בקליפות הענבים האדומים, וידועים ביכולתם להגן על הגוף מפני נזקים חמצוניים – תהליך שעלול לגרום להזדקנות מוקדמת ולהתפתחות מחלות כרוניות.
נוגדי החמצון שביין עשויים: להפחית את הסיכון להיווצרות קרישי דם ולשפר את זרימת הדם, לעזור באיזון הכולסטרול על ידי העלאת רמות ה-HDL (הכולסטרול ה"טוב"), ולהפחית דלקות בגוף, שקשורות למחלות כרוניות רבות.
מה אומרים המחקרים על הקשר בין יין לבריאות הלב?
מחקרים מסוימים מצביעים על כך שצריכה מתונה של יין אדום עשויה להפחית את הסיכון למחלות לב. אחת התיאוריות הבולטות היא שיין אדום, כחלק מדיאטה ים תיכונית, מסייע בהגנה על כלי הדם ומפחית את הסיכון להתפתחות מחלות לב.
עם זאת, חשוב לזכור שהמחקרים שנעשו בתחום מצביעים על קשר בין שתיית יין לבין בריאות הלב, אך אינם מוכיחים כי היין עצמו הוא הגורם המשפר את הבריאות. ייתכן שמדובר באורח החיים הכללי של אוהבי היין – הכולל לרוב תזונה מאוזנת ופעילות גופנית – דבר שמסייע בשמירה על הבריאות.
הצד השני של המטבע - הסיכונים בשתיית יין אדום
לצד היתרונות, ישנם גם לא מעט סיכונים הקשורים לצריכת יין אדום, במיוחד כאשר השתייה אינה מתונה.
- הגברת הסיכון למחלות כבד – אלכוהול, גם בכמויות קטנות, יכול להשפיע על בריאות הכבד ולגרום למחלות כמו כבד שומני.
- הקשר למחלת הסרטן – מחקרים רבים מצביעים על כך שאלכוהול מעלה את הסיכון לסוגי סרטן שונים, כולל סרטן השד, סרטן הפה וסרטן מערכת העיכול.
- השפעה על השינה – על אף שהיין עשוי לגרום לתחושת רוגע, שתיית אלכוהול לפני השינה פוגעת באיכות השינה ועלולה לגרום ליקיצות מרובות במהלך הלילה.
- השלכות על המשקל – שתייה תכופה של יין אדום עלולה להוביל לעלייה במשקל.
המינון קובע: איך לשתות נכון?
אם אתם שותים יין, הנה כמה הנחיות שיעזרו לכם ליהנות ממנו מבלי לפגוע בבריאות:
- הגבילו את הצריכה – ההמלצה הרפואית היא בין כוס לשתי כוסות ביום, ולא יותר מכך.
- שתו עם אוכל – שתיית יין עם ארוחה מאטה את ספיגת האלכוהול ומפחיתה את השפעותיו השליליות.
- בחרו יין איכותי – העדיפו יינות טבעיים עם פחות תוספים וסוכר.
- אל תשתמשו ביין כאמצעי להפגת לחץ – אם אתם מרגישים צורך בשתייה כדי להירגע, זו אינה הדרך. כדאי לבדוק דרכים חלופיות לניהול סטרס.
שורה תחתונה: האם יין אדום באמת בריא?
התשובה אינה חד-משמעית. מצד אחד, ליין אדום יש רכיבים שעשויים לתרום לבריאות הלב, אך מצד שני, שתיית אלכוהול, גם בכמות קטנה, עלולה לגרום לנזקים בטווח הארוך. אם אתם נהנים משתיית יין אדום, עשו זאת במתינות, כחלק מאורח חיים מאוזן ובריא. ואם אינכם שותים יין – אין צורך להתחיל רק מתוך מחשבה שזהו "משקה בריאותי". קיימות דרכים רבות אחרות לשמור על הלב והגוף, כמו תזונה נכונה, פעילות גופנית ושמירה על רמות סטרס נמוכות.
מופעים, חוגים וסרטים בעולם הילדים. הצטרפו וקבלו קופון של 100 ש"ח >>