חדשות בריאות
מחקר חדש: כך העישון פוגע ב-DNA ומסייע להתפתחות סרטן
מחקר של האוניברסיטה העברית מגלה כיצד עשן סיגריות פוגע ב-DNA, ומגביר את הסיכון להתפתחות סרטן. הגילויים עשויים לסייע לתוכנית טיפול מותאם אישית לחולי סרטן
- שלומי דיאז
- פורסם ב' אדר התשפ"ה

מחקר חדש שבוצע באוניברסיטה העברית בירושלים חושף כיצד אריזת ה-DNA בגרעין התא והשינויים הכימיים בו, משפיעים על הנזקים שנגרמים מעשן סיגריות, מה שמסייע להתפתחות סרטן. כך דווח ב-ynet.
המחקר, בהובלת פרופסור שירה אדר ותלמידת המחקר אלישבע היילברון כץ, מהפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית ומהמכון למחקר רפואי ישראל-קנדה, נעשה בשיתוף פעולה עם פרופסור רלוקה גורדן, מאוניברסיטת דיוק ואוניברסיטת מסצ'וסטס. הממצאים פורסמו בכתב העת Nucleic Acid Research.
המחקר התמקד בכימיקל מסרטן בשם בנזואפירן, אחד מלמעלה מ-60 חומרים מסרטנים המצויים בעשן הסיגריות. כשהכימיקל נכנס לגוף, הוא הופך לתרכובת פעילה בשם בנזואפירן דיול אפוקסיד (BPDE), הנקשרת ישירות ל-DNA וגורמת לנזק משמעותי.
"כולנו כבר מכירים את האזהרות", ציינה פרופסור אדר, "לעשן סיגריות זה מסוכן כי זה גורם לסרטן. אך הסיבה המדעית העמוקה לכך היא שההשפעה שנגרמת מחשיפה לעישון מתבטאת בנזקים כימיים ב-DNA, והנזקים הללו גורמים למוטציות. אנחנו חוקרים לעומק את התהליכים שבאמצעותם מתבצעים התיקונים בתוך התא. אם הנזקים לא מתוקנים לחלוטין, עלול להתחיל תהליך סרטני".
אחד הכיוונים המרכזיים במחקר עוסק בקשר בין דפוסי המוטציות שנמצאים בתאי סרטן לבין חשיפה לעישון. מחקרים כבר מצאו בסרטני ריאה וסרטנים של חלל הפה דפוסים ייחודיים של מוטציות, שנובעות ישירות מעישון.
"יש כימיקל אחד שמזיק במיוחד – בנזואפירן. לקחנו את הכימיקל הזה ובדקנו אותו במעבדה על תאי סרטן ריאה כמודל. בזכות השיטות הייחודיות שפיתחנו, הצלחנו לזהות בדיוק היכן בגנום נוצרים נזקים בעקבות החשיפה לכימיקל הזה", הוסיפה אדר, "ביצענו ניסוי שבו חשפנו תאי סרטן ריאה לכימיקל המדובר, ובדקנו איך הם מגיבים ומהי יכולתם לתקן את הנזק. עבורנו זה משמעותי מאוד כי זה אומר שבעתיד, כשנסתכל על דפוסי מוטציות בסרטן, נוכל להסיק על יכולת תיקון ה-DNA של התא הסרטני, ובהתאם לכך להתאים את הטיפול התרופתי בצורה מדויקת יותר".
מופעים, חוגים וסרטים בעולם הילדים. הצטרפו וקבלו קופון של 100 ש"ח >>