חינוך ילדים
הרב זמיר כהן: איך נחנך את ילדינו שיהיו שמחים, בריאים בנפשם והולכים בתלם?
חינוך ילדים בדורנו הוא ענין כואב עבור הורים רבים, אך יש תקווה. שלוש שאלות ותשובות מתוך הספר "המדריך המלא לחינוך ילדים"
- הרב זמיר כהן
- פורסם ט"ו שבט התשפ"ה

בדור שלנו הורים ומחנכים רבים מתקשים לחנך למשמעת באווירה שמחה ומתוך אמונה. הורים רבים מדווחים שההורה נתפס בעיני הילד ככלי למילוי רצונות הילד ללא יכולת השפעה ערכית ומוסרית. במבוא לספר "המדריך המלא לחינוך ילדים" מובאות שלוש סיבות עיקריות למצב הזה:
- השוויון המופרז בין הורים לילדים - רעיון שהגו הפסיכולוגים בדור שלנו. רעיון זה מיושם בלי איזון נכון, דבר המזיק לדימוי העצמי של ההורים כגורם סמכותי, וממילא ילדיהם לא רואים בהם דמות סמכותית המשפיעה על חינוכם.
- ההורים והמחנכים של היום לא קיבלו דוגמה אישית מהוריהם וממחנכיהם - לכן יש להשקיע בלימוד ובהכוונה.
- מחסור גדול בחינוך יהודי - ילדים ובני נוער רבים נחשפים מדי יום להשפעתה ההרסנית של המדיה הלא חינוכית. דמויות בעלות מאפיינים שליליים מהוות מודל לחיקוי, ומה יעשה הנער ולא יחטא?
סיבות אלו וסיבות נוספות מביאות את ההורים למצבים של ייאוש מעתידו החינוכי של הילד. כל אלו מתארים תמונת מצב מדאיגה מדור העתיד של עם ישראל, אבל הבשורה המשמחת היא שיש תקווה. בספר מובאות שיטות חינוך שהצליחו במשך דורות על גבי דורות בעם ישראל ומקורן בארון הספרים היהודי. כך ניתן לתקן את מה שהתקלקל בדורנו ולשוב להצטרף כחוליה חזקה בשרשרת הדורות של עם ישראל. לפניכם סקירה של סוגיות בחינוך ופתרונן בציטוטים נבחרים מתוך הספר:
איך נדע שהצלחנו בחינוך?
"שלמה המלך, החכם מכל אדם, מגדיר את ההצלחה בחינוך במשפט קצר וברור: 'חֲנֹךְ לַנַּעַר עַל פִּי דַרְכּוֹ גַּם כִּי יַזְקִין לֹא יָסוּר מִמֶּנָּה' (משלי כב, ו).
החלק הראשון של הפסוק עוסק ב'איך לחנך', והחלק השני ב'יעד' של פעולות החינוך. כלומר, המדד להצלחה בחינוך הוא כיצד מתנהג הילד בעת שאינו נמצא עם הוריו ומוריו שחינכוהו! וימי הזקנה הם אלו שמסמלים מצב זה יותר מכל.
אם השכלנו לחנך את הילד לערכים ולהתנהגות נכונה – באמצעות הדרכתו בשיטה מאוזנת ונכונה עד אשר הזדהה עם הדברים, הסכים לנכונותם והפנים אותם, זו היא הצלחה בחינוך. והמבחן האמיתי לכך הוא: האם הילד מתנהג בהתאם לערכים שחינכנו אותו אליהם גם כאשר אין אנו נמצאים עמו, אלא ברחוב, בבית החבר, בחצר בית הספר ו... בעתיד לאחר שיתבגר ויהיה לאיש ולזקן.

מהי הדרך לחינוך מוצלח?
"דרך החינוך עשויה משני חלקים המבוצעים במקביל:
- הכשרת הילד לחינוך - זוהי הכנת קרקע פוריה שתקלוט ותצמיח כראוי את זרעי החינוך
- פעולת החינוך - היא גוף הזריעה
החלק הראשון עוסק בבניית ילד מאוזן באישיותו ובריא בנפשו, והחלק השני בהדרכה החינוכית-מעשית, כיצד עליו להתנהג.
ילד בעל נפש בריאה מהווה קרקע פוריה לקליטת זרעי החינוך המעשי. ביאור נפש בריאה: אינו סובל מדימוי עצמי נמוך ולקוי, אינו סובל מפחדים מופרזים, לחצים נפשיים, עצבות קבועה, ומאידך מבין היטב שלא נכון ולא ראוי למשול ולשלוט באחרים ולהציק להם. הוא מלא שמחת חיים, ועם זאת מתחשב באחרים. ילד כזה, בריא בנפשו ומאוזן במבטו על החיים ועל העולם שסביבו, ניתן לבנות אך ורק על ידי שילוב של שני מסלולים הנראים לעיתים כסותרים זה את זה, אך לאמיתו של דבר הם משתלבים ומשלימים זה את זה באופן נפלא והם:
- מתן יחס חם, אוהב ומכבד – באופן קבוע.
- הצבת גבולות וגדרים ברורים – בעת הצורך.
יסוד נכבד זה מופיע בדברי חז"ל בתלמוד (סנהדרין קז ע"ב) כי בחינוך ילדים: 'לעולם תהא שמאל דוחה, וימין מקרבת'.
ספרו של הרב זמיר כהן "המדריך המלא לחינוך ילדים" ניתן במתנה למנויים שנתיים חדשים בעולם הילדים. ספר ילדים נוסף גם הוא יינתן במתנה. לחצו כאן להרשמה ולקבלת המתנות >>
כללים בדרישות ובהצבת גבולות
"את עיקרי הכללים הבסיסיים שבדרישות הנכונות מהילד ובהצבת גבולות מאוזנים בפניו כותב הרב שמשון הירש ז"ל בלשונו הנפלאה בספרו 'יסודות החינוך' (ח"ב עמ' נד):
'לעולם אל תגזור עליו דבר מיותר וחסר חשיבות, וכן אל תסרב לדרישה בלתי מזיקה וחסרת חשיבות. לעולם אל תצוה עליו, וכן אל תסרב לו, מתוך מצב רוח אישי שלך שאין לו כל קשר עם הילד...'עליך לנהוג זהירות ולחסוך ככל האפשר בסירובים ובמתן פקודות'.
עד כאן דברי הרש"ר הירש (ג.ל)
"דרישות מיותרות וחסרות חשיבות מפתחות מרירות בלב הילד הנאלץ לעשות מה שאינו רוצה כלל לעשות, בעוד מצד האמת אין הכרח שיבצע אותן. את הדרישות יש לשמור למה שבאמת קיים הכרח לעשות, ומאחר שגם הילד מבין ברוב המקרים את חשיבות הביצוע, אינו מפתח מרירות וכעס בלבו כלפי מי שדורש ממנו לעשות זאת. וגם אם אינו מבין את החשיבות, לכל הפחות המעטנו בהצטברות המרירות שבלב, וכך היא לא תגיע לכדי מרד כללי, חלילה, בסמכות ההורית.
אולם את זאת יש לדעת. גם כשמדובר בדרישה או פנייה ובקשה שעלינו לסרב לה, עלינו להביע את הסירוב בצורה נכונה, לשם כך נדרשים שני תנאים:
תנאי ראשון: הרב שלמה וולבה זצ"ל, הנודע בגדולתו ובבקיאותו הרבה בנפש האדם ובחינוך ילדים מדגיש שגם כאשר מסרבים לילד, יש להסביר לו בקצרה את סיבת הסירוב. הסבר זה יבוא לא כחולשה והתרפסות של ההורה לפני הילד, אלא כהסבר ענייני שנועד למטרה אחת: שהילד יבין כי הסירוב אינו שרירותי, אלא נאמר מתוך הכרח ענייני ולאחר מחשבה שקולה.
לכן כאשר ילד מגיע להוריו ובפיו בקשה שאי אפשר להסכים לה, תחילה יש לשמוע את בקשתו בכובד ראש וברצינות, ובשום אופן לא לקטוע את דבריו בביטול מהיר ומזלזל – גם אם בקשתו נשמעת חסרת הגיון לחלוטין, ואפילו מקוממת. לאחר הרהור קל, ניתן לסרב, ולהסביר את סיבת הסירוב עד כמה ששכלו יכול להבין, ואם יודע ההורה שהסירוב יגרום לאכזבה גדולה, נכון להוסיף מילים של הזדהות והבנה, כמו: 'אני מבין שזה מאוד חשוב לך, והייתי רוצה מאוד להסכים כדי לשמח אותך, אך מה לעשות שאני נאלץ לסרב'. מילים אלה ייאמרו בטון מצטער ולא מתריס, בניסוח עדין, ובהימנעות מוויכוח עם הילד באמצעות מילים החלטיות.
ואם ביד ההורה להציע אפשרות חלופית או דחיה למועד אחר בו יתאפשר הדבר, הרי התועלת בזה רבה מאוד, משום שהיא מפחיתה מעוצמת האכזבה של הילד, ומעבירה את המסר: 'אתה אהובי והנני מעוניין מאוד להשביע את רצונך'.
כאשר ההורים נוקטים בגישה זו, גם אם הילד אינו מסוגל להסכים עם סיבת הסירוב, הוא לכל הפחות אינו יוצא מהשיחה פגוע ונעלב, אלא לכל היותר רק מאוכזב.
תנאי שני: 'כן אבל' תמיד עדיף מ'לא אבל'. כלומר, כאשר ההורים אינם מסכימים לאשר את בקשת הילד אלא לאחר שימלא תנאי מסוים, יש לייחס חשיבות רבה לנוסח התשובה שיקבל.
תמיד עדיף לומר: 'בסדר, אני מסכים בתנאי ש...' מלומר: 'לא, אני לא מסכים, אלא רק בתנאי ש...
כך גם עדיף לומר: 'הייתי מאוד שמח לקנות לך את האופניים שביקשת. לילד נפלא כמוך מגיע הכל! אבל זה לא יתאפשר כרגע. לאחרונה היו לנו הוצאות רבות לכבוד החגים, ולא כדאי לחרוג מהמסגרת'. מלומר: 'לא, אי אפשר לקנות עכשיו. לאחרונה היו לנו הוצאות רבות לכבוד החגים ואין סיכוי שאני מוציא עוד שקל אחד החודש'.
וכמו כן עדיף לומר: 'אין בעיה שתצא לבריכה, אבל לא היום כאשר אמא לא מרגישה טוב והיא זקוקה לעזרתך בבית. אפשר בעוד יום יומיים כאשר היא תרגיש טוב יותר'. מלומר: 'לא, אי אפשר. אתה לא רואה שאמא חולה והיא זקוקה לעזרתך?'
ספרו של הרב זמיר כהן "המדריך המלא לחינוך ילדים" ניתן במתנה למנויים שנתיים חדשים בעולם הילדים. ספר ילדים נוסף גם הוא יינתן במתנה. לחצו כאן להרשמה ולקבלת המתנות >>
הפיצו את עלון הידברות והיכנסו להגרלות על דלקן לשנה, נופש זוגי
ומתנות נוספות >>