לומדים מוסר
מה חשוב יותר מכסף? החפץ חיים עם תובנה שחשוב לשתף
החפץ חיים על הצורך להיטיב עם נפש הזולת: "כמה וכמה כפלי כפלים צריך להיטיבו בעניין נפשו הקיימת לו נצח"
- אמיתי חניה
- פורסם כ"ז טבת התשפ"ה

הציטוט היומי
"ראה אחי, איך החמירה לנו התורה לחשש בתקנת זולתנו, שאפילו כשהוא רואה איזה דבר של חברו מנח במקום הפסד, מחויב שלא להתעלם ממנו ולהשיבו אליו, ואפילו אם האבדה ההיא איננה שווה רק פרוטה, שאינו יכול להנות ממנה רק מעט, וגם אין חברו יודע מזה כלל.
ואם ציותה לנו התורה להיטיב כל כך עם חברינו בעניין ממון, שאינו נוגע לו, רק בעולם הזה הכלה והאבד, כמה וכמה כפלי כפלים צריך להיטיבו בעניין נפשו הקיימת לו נצח, וקל וחמר בן בנו של קל וחמר כמה צריך להיזהר על כל פנים מלהשחית נפשו שהוא לו הזק עולמי".
(החפץ חיים, שמירת הלשון – חלק ראשון, שער הזכירה, פרק י"ג).
משמעות הציטוט
דברי החפץ חיים בספרו "שמירת הלשון" מבטאים מוסר עמוק ודק במערכת היחסים שבין אדם לחברו, הן במישור הגשמי והן במישור הרוחני. בפסקה זו הוא משתמש בעקרון של "קל וחומר" כדי ללמד אותנו על המחויבות שלנו לדאוג לא רק לממון של אחרים, אלא גם ובעיקר לנפשם.
התורה מחייבת אותנו להשיב אבדה לחברנו, גם אם מדובר בפריט ששוויו מועט, ואפילו אם החבר אינו מודע לאובדן. על פי החפץ חיים, חיוב זה מלמד על החשיבות הרבה שהתורה מעניקה לשמירה על טובתו של הזולת, גם בדברים גשמיים וחולפים כמו כסף ורכוש.
קל וחומר לנפש הזולת: אם התורה כה החמירה לגבי שמירה על ממון חברנו, שהוא דבר זמני וחולף בעולם הזה, הרי שמצווה זו מלמדת קל וחומר על החובה שלנו לשמור על נשמתו ונפשו של חברנו, שהיא נצחית וחשובה הרבה יותר מרכוש גשמי.
החפץ חיים מוסיף נדבך חשוב: לא רק שעלינו לדאוג לטובת חברנו, אלא גם להימנע מלגרום לו נזק נפשי ורוחני. לדבריו, נזק לנפש הוא חמור בהרבה מנזק לרכוש, שכן פגיעות רוחניות הן בעלות השלכות נצחיות.
החפץ חיים מלמד אותנו רגישות מוסרית עמוקה, הן בדאגה שלנו לזולת והן במודעות שלנו להשפעה שיש לנו עליו. אם התורה מצווה אותנו לדאוג לחפצי חברנו, קל וחומר שעלינו להיזהר בלשוננו ובמעשינו כדי לא לפגוע בנפשו וברוחו.
כמה מילים על המחבר
רבי ישראל מאיר הכהן קגן, נפטר לפני כ-91 שנה (י"א בשבט ה'תקצ"ח - כ"ד באלול ה'תרצ"ג), היה אחד מהרבנים הבולטים ביותר בדור שלפני השואה. הוא נודע בעיקר בשם "החפץ חיים", על שם ספרו העוסק בהלכות לשון הרע. החפץ חיים ייסד ועמד בראש ישיבת ראדין, והיה מחברם של ספרים חשובים נוספים, בהם "משנה ברורה" ו"שמירת הלשון".
הרב חיים זאיד ודורון ביטון במפגשים מרתקים, והפעם - לשון הרע. צפו