פרשת וארא
פירוש הרמב"ן לפרשת וארא: דבר תורה קצר ומרתק לשולחן השבת
בביאורו על פרשת השבוע, פרשת וארא, מסביר הרמב"ן את התהליך הייחודי של יציאת מצרים: לא רק שחרור פיזי מעבודת פרך, אלא גאולה מלאה המשלבת שפטים גדולים שגרמו למצרים להכיר בכוחו של הקב"ה
- יונתן הלוי
- פורסם כ"א טבת התשפ"ה

בפרשת וארא מופיעה הבטחת הגאולה של הקב"ה לעם ישראל: "וְהוֹצֵאתִי אֶתְכֶם מִתַּחַת סִבְלֹת מִצְרַיִם וְהִצַּלְתִּי אֶתְכֶם מֵעֲבֹדָתָם וְגָאַלְתִּי אֶתְכֶם בִּזְרוֹעַ נְטוּיָה וּבִשְׁפָטִים גְּדֹלִים". (שמות ו', ו')
פסוק זה, המבטא את שלבי הגאולה, מואר בפירושו של הרמב"ן, המפרק את ההבטחה לשלבים: הוצאה מעול השעבוד, הצלה מכוחם של המצרים, גאולה באמצעות שפטים גדולים, ולבסוף – לקיחת ישראל כעם נבחר בהר סיני. שלבים אלו מסמלים את המעבר הפיזי והרוחני של העם מעבדות לגאולה, ואת הקשר המיוחד בין עם ישראל לקב"ה.
כה דברי הרמב"ן:
והוצאתי אתכם מתחת סבלות מצרים - יבטיחם שיוציא אותם מארצם ולא יסבלו עוד כובד משאם.
והצלתי אתכם מעבודתם - שלא ימשלו בהם כלל להיות להם במקומם למס עובד.
וגאלתי אתכם - כי יעשה בהם שפטים, עד שיאמרו המצרים: הנה לך ישראל בפדיון נפשנו, כי טעם גאולה כענין מכר.
בזרוע נטויה - שתהיה ידו נטויה עליהם עד שיוציאם.
ולקחתי אתכם לי לעם - בבואכם אל הר סיני ותקבלו התורה, כי שם נאמר (להלן יט ה) 'והייתם לי סגולה'.
תיאור שלבי הגאולה בפסוק, כפי שמבאר הרמב"ן, מדגיש את התהליך הייחודי של יציאת מצרים – לא רק שחרור פיזי מעבודת פרך, אלא גאולה מלאה המשלבת שפטים גדולים שגרמו למצרים להכיר בכוחו של הקב"ה. השלב הסופי, "ולקחתי אתכם לי לעם", מסמל את התכלית הרוחנית של יציאת מצרים – הפיכת בני ישראל לעם נבחר המקבל על עצמו את התורה בהר סיני, וכניסתם לברית נצחית עם הקב"ה.
יש לך אינסטגרם? לחצו כאן עקבו אחרי העמוד החדש שלנו, הידברות SHORTS!