בריאות ותזונה
מהתקף לב ועד שבץ: יושבים הרבה בעבודה? אתם בסכנה
ישיבה ממושכת: מה המחיר הבריאותי וכיצד ניתן להפחית את הנזקים? המומחים עונים
- יצחק איתן
- פורסם ב' כסלו התשפ"ה
(צילום: shutterstock)
ישיבה ממושכת הופכת לחלק בלתי נפרד מהחיים המודרניים, אך מומחים מזהירים שהיא מסוכנת לבריאות יותר ממה שנראה לעין. דני זלבסקי, פיזיולוג ודיאטן קליני באסותא, אמר בראיון ל-ynet כי "מי שעושה פחות מ-5,000 צעדים ביום מוגדר כבעל אורח חיים יושבני. אם אתם לא עומדים בזה, זה הזמן לצאת להליכה".
ד"ר אלכס גפטלר, מומחה באורתופדיה ועמוד שדרה, ציין בכתבה כי ישיבה ממושכת קשורה להתפתחות מחלות כמו סוכרת, השמנה, כאבים בשריר ובשלד ואפילו דמנציה בגיל מאוחר. לדבריו, "אנחנו רואים יותר ויותר בני נוער שמתלוננים על כאבים בצוואר ובגב העליון, שנובעים מתנוחות לקויות במהלך שימוש בסמארטפונים".
לפי אבי פנסקי, מנהל מרפאת מומחים בכללית, ישיבה ממושכת גורמת לניוון מערכות הגוף כולו: "אנשים מבוגרים מעל גיל 55 מתקשים לשקם את מסת השריר שמתנוונת, בעוד שאצל קשישים הנזק חמור אף יותר. מדובר גם בנזק למפרקים, לשרירים ולעצמות, כולל הסיכון לאוסטיאופורוזיס ושברים".
לדברי ד"ר גפטלר, ישיבה ממושכת מגבירה את הסיכון לסרטן הלבלב וסרטן הריאות. כך, הסיכון להתקפי לב ושבץ מוחי עולה בצורה ניכרת.
אז איך להכניס יותר תנועה לשגרת היום? ההמלצה העיקרית היא להגביר את רמת הפעילות הגופנית. גם האיגוד האוסטרלי ממליץ על בין שעתיים וחצי לחמש שעות של פעילות כמו הליכה או שחייה בשבוע.
הורידו את האפליקציה החדשה "הידברות Shorts", וצפו בתוכן נקי, קצר ויהודי, לפני כולם >>