שאלות לגבי צום גדליה..

  • ד' תשרי התשע"ה

שאלה

אני כבר שלחתי את השאלה אך הייתה לי תקלה בדפדפן לכן אני לא בטוח שהשאלה נשלחה. אז אני כותב שוב פעם את השאלה, במידה וזה נשלח כבר אני מצטער. אשמח אם תוכלו לענות לי על שאלות מסויימות שנתקלתי בהם במהלך הצום. 1) בד"כ אינני קם לתפילה במיניין אלא מתפלל לבד אך מכיוון שעשרת ימי תשובה החלטתי למסור קצת נפש למשך השבוע הזה לפחות ולהתפלל במיניין. המיניין אצלנו במושב הוא רק בשעה 5:30, לכן קמתי ב5:30, ובלי לשים לב אני ציחצחתי שיניים. כמובן שמפה והלאה אני ממשיך לצום ולא שברתי את הצום, וחשוב להדגיש שעוד מבעוד מועד כלומר כבר יום לפני כיוונתי דעתי לצום, ולא נזכרתי במהלך הצום. אני לא חושב שבלעתי מים (את האמת אני כמעט בטוח) אך לא שמתי דגש לזה. אז השאלה שלי היא האם במנחה שישאלו אותי האם אני צם במידה ואין מספיק אנשים שצמים להוצאת ספר תורה, מה אני אמור לענות? 2) במידה וזה לא נחשב כצום מה עלי לעשות? כפי שראיתי בילקוט יוסף שאין צורך להתענות ביום אחר ואני גם רשאי להגיד "עננו", אך עדיין למען הסר ספק אני שואל זאת. 3) האם יש מנהגים מיוחדים שצריך לנהוג בצום הזה , לדוגמה לימוד מוסר, או איזה לימוד מסויים שקשור לגדליה? 4) שאלה שקצת לא קשורה, אני שמעתי ברדיו קול ברמה, שיש יום שידורים מיוחד היום לרגל שנה לפטירת מרן, אך פה באתר לא ראיתי זכר לזה, אז האם היום זה שנה לפטירת מרן? ובמידה ולא באיזה יום זה? 5) מתי יום אבל הופך להילולה? כלומר יום פטירתם של גדולי ישראל, זהו יום הילולה.. האם יום פטירתו של מרן גם יהפוך להילולה? במידה וכן מתי? סליחה על הבורות, ותודה על התשומת לב והתשובה

תשובה

שלום וברכה

1. אתה מוגדר כצם.

2. לא רלוונטי.

3. לימוד מוסר ופישפוש במעשינו.

4. היום מלאו 12 חודש לפטירת מרן.

5. כל צדיק בכל שנה ושנה מתעלה במרומים ועל כן זה נקרא הילולא, על שם שמחת הצדיק. הצדיק חסר לנו ועל כן אנו מתאבלים ומצטערים על פטירתו בכל שנה ושנה.