ניקיון בראש השנה במטליות לחות

  • כ"א אלול התשע"ד

שאלה

בס"ד שלום לכבוד הרב, 1. למדנו פעם מתוך חוברת של הלכות שבת של הרב עובדיה יוסף, כי מותר להשתמש במגבונים לחים בשבת, ואני לא זוכרת אם זה נכון גם למבוגרים ואם אכן כן, האם מותר לנקות את ריצפת הבית במגבונים לחים שמצמידים למקל מיוחד, ביום ראש השנה שהרי מצטרפת השבת ואין זה ראוי לקבל את השבת אל בית לא נקי. 2. אני עובדת לפעמים בבית-ספר יהודי, (כמעט רפורמי) וכדי להמחיש לתלמידים את כל החגים ושמחת תורה, הם פותחים לגמרי את ספר התורה, על פני חדר שלם ושני ילדים אוחזים בקצוות, מה שבעיני נראה מאוד לא מכובד ואולי אף ביזוי ספר התורה (חו"ח), מעבר לחשש שמא לא יפול מידיהם. האומנם? בברכה ותודה.

תשובה

לכבוד השואלת,

1. הרב מיקל בדבר בשעת הצורך אף למבוגרים. אולם בנקוי עצמי קשה להקפיד לנגב בנחת ועל כן ראוי להחמיר כך כותב רבי אברהם יוסף

ואפילו לדעת המתירים, אין ההיתר אלא כאשר אינו לוחץ בחוזק וגם אין לו שום צורך ברטיבות היוצא מן המגבות. אבל במנקה את הרצפה אתם, הרי פשוט הדבר לאיסור משום סוג של מפרק.

ולגבי נקיון הרצפה, מותר לשפוך מעט מים מכוס במקום מלוכלכך, ולאסוף את המים במגב גומי.

אין כבוד גדול יותר לשבת מזה ששומרים את המצוות כראוי ונמנעים מכל מלאכה אסורה בחג.

2. נכון, יש בזה גדול שלא יעריכו הילדים את הספר תורה כספר קדוש אלא יותר  כמשחק חס ושלום.

לכן אם ביכולתך להשפיע על האחראי לחינוך הכיתה, שכלפי המטרה שלו של המחשת חויית היהדות לילדים, יפעול על לבם רושם יותר מוחשי אם יראו מישהוא מבוגר, פותח את התורה באימה ויראה, וכל הזמן אוחזו בזהירות יתירה שלא תפול חס ושלום, ופותחו רק קצת להראות להם דוגמא של אותיות הכתובות בתורה, ולא נותן לשום ילד להחזיקו, רק לנשקו אם ירצה - אז יש להשקיע את הכוחות הדרושים ולנסות להשפיע על האחראי שיסכים לזה, ושיבטלו את המנהג החינוכי המשפיל שקיים כעת.

בברכה,

רב נחום