לבן בן בתואל

  • כ"ח אב התשע"ד

שאלה

שלום רב כבוד הרב רציתי לדעת, מדוע לבן אינו נכלל ברשימת צאצאי נחור בבראשית פרק כב' כ'? רבקה מופיעה, למה לא לבן? כמו כן, לבן נקרא "ארמי". איזה ארמי הוא? מי למעשה נחשב העם הארמי? האם ארם בן שם? או ארם בן נחור? שכן אברם ונחור יצאו מארפכשד, כביכול לבן היה אמור להיות לבן הכשדי, לא הארמי. הוא איננו בנו של ארם, או צאצא שלו. כמו כן, ארם של נחור הוא בן דוד של לבן, לא אביו או בנו. אז מדוע לבן נקרא ארמי? למה לא כשדי, או עברי? בברכה אליה

תשובה

רמב"ן בראשית פרשת וירא פרק כב פסוק כג

(כג) ובתואל ילד את רבקה - לא הזכיר הכתוב לבן, ואם הוא גדול מרבקה, כי לא בא להזכיר רק השמונה שילדה מלכה לנחור, אבל הזכיר רבקה כי להודיע יחוסה באה הפרשה. וטעם אבי ארם - לא הזכיר ארם רק להודיע ולהכיר קמואל, כי ארם היה נכבד מאביו. ואולי קמואל אחר היה בדורם וזה אבי ארם: