כוש בן חם

  • י' אב התשע"ד

שאלה

שלום רב כבוד הרב רציתי לשאול, מדוע כאשר אומרים "כושי" מתכוונים לאדם שחור? כוש היה בן חם, בנו השני של נח. לכוש יש בן בשם נמרוד, הוא בונה את ממלכתו בטריטוריה של שם, משם יצא אשור, בן שם. בצפון המזרח התיכון. (בבל בארץ שנער) תושבי המזרח התיכון, כמו גם צפון אפריקה ואירופה הם אדם לבן. אז למה כושי זה שחור? אם הוא קולל להיות שחור אחרי שהוא הביא כבר ילדים, אז איזה צאצאים שחורים יש לו? הרי הוא הוליד רק 4 בנים. ואם הוא קולל לפני, ילדיו מייצגים אדם לבן, לפחות בנו הקטן, נמרוד שמתנחל בארץ שנער. אשמח לתשובתכם בתודה אליה

תשובה

שלום וברכה

יש לשים לב שיש שני פסורקים על בני כוש בראשית פרק י

(ז) וּבְנֵי כוּשׁ סְבָא וַחֲוִילָה וְסַבְתָּה וְרַעְמָה וְסַבְתְּכָא וּבְנֵי רַעְמָה שְׁבָא וּדְדָן:
(ח) וְכוּשׁ יָלַד אֶת נִמְרֹד הוּא הֵחֵל לִהְיוֹת גִּבֹּר בָּאָרֶץ:
וביארו המפרשים שבעוד אלו המנויים בפסוק הראשון היו ראשי אומות, נמרוד לא היה לו צאצצאים שמהם בנה אומה נוספת אלא גייס אומות אחרות לעמוד תחת חסותו וכמאמר הפסוקשם
(ט) הוּא הָיָה גִבֹּר צַיִד לִפְנֵי יְקֹוָק עַל כֵּן יֵאָמַר כְּנִמְרֹד גִּבּוֹר צַיִד לִפְנֵי יְקֹוָק: וכדברי המלבי"ם שם פסוק ח   וכוש ילד את נמרוד. לא היה אומה בפ"ע, רק נזכר מצד שהחל להיות גבור בארץ, שהוא היה הראשון שקבץ אליו מחנות וילחם מלחמות ויתגבר על יתר בני אדם וימלוך עליהם, שעד עתה חיה כל משפחה תחת אביהם הראשון שהיה ראש המשפחה:
בעברית פשוטה הוא עבר ממשטר חמולות למשטר של מדינה.

בהצלחה,
בנימין שמאולי