האם יש משותף לתשעה באב ויום כיפור?

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב. מה המשותף (אם בכלל) בין ט"ו - באב ליום כיפור ?

תשובה

דף על הדף בבא בתרא דף קכא עמוד א

גמ': לא היו ימים טובים לישראל כחמשה שר באב וכיום הכיפורים.

בחת"ס (דרשות ח"א מ"ג ע"א) כתב טעם חדש, דיש שייכות גדול בין ט"ו באב ליוהכ"פ, דהנה בימי שלמה בחנוכת בית המקדש עשו שבעה ושבעה ימים חנוכת הבית, ואכלו ביוהכ"פ, ויצאה בת קול שנמחל להם אותו עון כדאיתא במו"ק (ט' ע"א), והאיך ידעו שנמחל להם אותו עון, שילדו כל נשיהם זכרים.

והנה אחרון שבישראל מגיע לנהר פרת בז' מרחשון (תענית י' ע"א), וכשתמנה רע"א ימי עיבור (כדאיתא בנדה ל"ח ע"א), נמצא שנגמרו בט"ו באב, ואז ילדו כולם זכרים, ונודע אז לרבים למפרע שנמחל להם החטא מה שאכלו ביום הכיפורים, וזהו השמחה של ט"ו באב.