חתימת הדין בהושענה רבה

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב, ידוע שבראש השנה כל באי עולם נידונים לפניו יתברך. ואז יש את עשרת ימי התשובה ואת יום הכיפורים וה´ סולח לעוונותינו ברחמיו וחסדיו המרובים בע"ה. ברצוני לדעת את התהליך שמראש השנה ועד יום הושענא רבא. שמעתי שעד הושענא רבא לא נחתם סופית הדין. ומה אפשר לעשות כדי להיות רגועים? שתהיה לנו שנה טובה ומבורכת אמן. תודה.

תשובה

שלום וברכה

לאחר חתימת הגזר דין עדיין לא נמסרים הפתקים - גזרי הדין לממונים עד הושענא רבה. גם בהושענא רבה שהפתקין נמסרים עדיין לא נותנים להם רשות לצאת ליישם את גזר הדין עד שמחת תורה.

הנה מה שכתב בספר התודעה פרק שמיני
משלו בזה החכמים הקדמונים זכרונם לברכה משל ואמרו: 'מלכותא דרקיעא כעין מלכותא דארעא' וסדרי המשפט של זו דומה לשל זו; -:
במלכותא דארעא, מלך שהוא רחום וצדיק, כשהוא דן את הדין, אם הוא מוצא זכות - חותך את הדין מיד, ואם לאו - משהה אותו בשביל שהסנגורים ילמדו זכות. לאחר זמן הוא חותך את הדין. חתך לרחמים - מודיעו מיד, ואם לאו - מעכב גזר הדין בידו, שמא ימצא הנדון זכות ומקרע גזר הדין והופכו לרחמים. לבסוף מוסר פתקיו ביד שליחיו אם למות ואם לחיים טובים, והשליחים יוצאים ובאים לעשות דין או רחמים. היו הפתקים של רחמים - שוב אינם משתנים לשל דין, היו של דין - אפשר שיהפכו לרחמים בשעה אחרונה. כיצד? הרי שיצא גזר דין קשה על פלוני שמרד במלך, ובאים שליחי המלך לבית הנדון ומוצאים אותו שמח במלכותו של המלך ועושה כל גזרותיו בשמחה - מה הם אומרים? לא זה שנגזר עליו כך, הוא הנראה לפנינו כך, איש אחר הוא! וחוזרין למלך, ואף הוא מסכים עמהם ואומר איש אחר הוא, קרעו גזר דינו וחתמו עליו לחיים טובים! -:
אף במלכותא דרקיעא כך. בראש השנה כל באי העולם עוברים לפני הקדוש ברוך הוא, צדיקים גמורים נכתבין ונחתמין לאלתר לחיים. בינונים תלויים ועומדים עד יום הכיפורים ונחתמין ביום הכיפורים, וגמר החיתום הוא בהושענא רבה ונמשך עד השכמת הבקר של יום שמיני עצרת. לכן מרבים בתפילה ובתחנונים בהושענא רבה שהוא שביעי לסוכות, ומתעוררים בתשובה, ומעוררים רחמים חדשים; ואפילו כבר היה גזר דין קשה, קורעים אותו וכותבים בשמים 'פתקים' טובים: