בברכת "מחיה מתים וממית", מה המיוחד בזה?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

בבברכת מחיה המתים אנו חותמים "מלך ממית ומחיה ומצמיח ישועה" מובן לי מה המעלה במחיה ומצמיח ישועה אך לא ברור מה המעלה בממית? הרי לצערינו כל אחד יכול להמית? תודה רבה וישר כח

תשובה

שלום וברכה

הנה דברי רבינו בעל התפארת שלמה
כבר נתבאר בזוה"ק סוד השארת הנפש של הצדיקים בעוה"ז ורוחם ונשמתם עולה למעלה וזהו לטובת החיים בעוה"ז כדי שיהיה להם התקשרות מה עם החיים בעוה"ז לדעת כל אשר יעשון ולהרגיש בצערם ולהתפלל עליהם כי עיקר קיום החיים בעוה"ז הוא רק ע"י הזכות והתפלות של אבותינו הראשונים והקדושים אשר מעולם שהם מקושרים עם ישראל בכל מקומות מושבותם וכשישראל הם בטובה האבות שמחים עמהם כמבו' ברש"י ויוציאך בפניו בפני האבות. ובזוה"ק וירא ישראל ישראל סבא וכן כתיב (תהלים יד, ז) יגל יעקב ישמח ישראל. וכדאי' במד"ר (במדבר רבה כג, ד) שאמר הקב"ה למשה לך ובשר להאבות שאני מנחיל לישראל את הארץ. וזה הפירוש (תפילת שמו"ע) מכלכל חיים בחסד מחיה מתים. פי' כאשר הש"י ב"ה מכלכל החיים בזה מחיה מתים שיש להם נחת רוח וחיות ע"י הטובה שבאה לישראל וכן ע"י שסומך נופלים ורופא חולים ומתיר אסורים בזה מקיים אמונתו לישני עפר ששמחים באמונתם כי נתקבלה תפלתם. וז"פ מלך ממית ומחיה ומצמיח ישועה אע"פ שממית מ"מ מחיה אותם ע"י שמצמיח ישועה להחיים.