האם מותר ללבוש ציצית ללא פתיל תכלת?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום על פי פרשת ציצית בתורה , כל הלובש בגד בעל ארבע כנפות חייב בציציות, וכן חייב בפתיל תכלת על הציציות. אם כן עולה שכאשר אנו לא שמים פתיל תכלת כיום אנו עוברים על מצוות עשה ואולי היה עדיף שכלל לא ללבוש בימינו בגד ארבע כנפות כדי שלא להגיע לידי עבירה על מצוות עשה. שכן מעיקר הדין אין חובה בלבישת ציצית, אז למה שלשם קיום מנהג שאינו מעיקר הדין נעבור על אי קיום מצוות עשה מהתורה תודה רביד

תשובה

שלום וברכה

ספר החינוך מצוה שפו

ומה שאמרו [שם ל"ח ע"א] שהתכלת אינו מעכב את הלבן והלבן אינו מעכב את התכלת, ואין הענין לומר שהן שתי מצוות, שהכל מצוה אחת היא, אלא לומר שאין מעכבין זה את זה, כגון אנו היום שאין אנו מוצאין תכלת שלא נמנע מפני זה מהטיל חוטין לבנים מבלי תכלת בטלית, ונברך עליהן כאילו הוא בשלמותו עם התכלת. וכן בזמן שהתכלת נמצא, מי שלא היו לו חוטין לבנים יכול להטיל תכלת בסדינו ומתעטף בו ומברך עליה.