מה מקור המשפט "שש זוגות ששנותיהן שוות: רבקה וקהת...."?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב, אני זה זמן רק מנסה להתעמק בפירושים השונים לגבי גילאי האבות והאימהות, שנותיהם ומנסה להבין לעומק את ההנחות השונות של הפרשנים השונים. לאחרונה ניתקלתי במשפט "שש זוגות ששנותיהן שוות: רבקה, וקהת, לוי, ועמרם, יוסף, ויהושע, שמואל, ושלמה, משה, והלל הזקן, ורבן יוחנן בן זכאי, ור´ עקיבא." ואני מעוניין לדעת מה המקור של משפט זה עליו מתבססות ההנחות לגבי גילה של רבקה בעת החתונה עם יצחק אבינו? האם זה ממדרש כלשהו? היכן אוכל לקרוא על זה? בברכה,

תשובה

שלום וברכה

כתוב בספרי ברכה פיסקא טז הראב"ן דן  בדבר וזה לשון הראב"ן שאלות ותשובות (בתחילת הספר) סימן קיח

שאלני באותה הפרשה ומשה בן ק"ך שנה וגו' ותניא שש זוגות ששנותיהן שוות רבקה וקהת, לוי ועמרם, יוסף ויהושע, שמואל ושלמה, משה והילל הזקן, רבי יוחנן בן זכאי ור' עקיבא. משה והילל רבן יוחנן ור' עקיבא מפרש בברייתא, שמואל ושלמה בשמואל כתב ותעלהו עמה כאשר גמלתהו דהוא כשהיה בן ב' שנים וכתב שם וישב שם עד עולם עד עולמו של יובל הרי נ"ב שנים, ובשלמה כתב בן י"ב שנה במלכו ומ' שנה מלך הרי נ"ב, ויוסף ויהושע בתרווייהו כתב ק"י, לוי ועמרם קראי כתב דשנותיהן שוות, אלא רבקה וקהת מנל"ן בקהת מפרש קל"ג שנה רבקה מנלן. והשבתי לו תניא בסדר עולם בו בפרק של עקידה נולדה ובת (ח') [ג'] שנים ניסת ליצחק ותמת דבורה מינקת רבקה היא רבקה, וכשתחשוב מן העקידה עד ותמת דבורה לא תמצא אלא קכ"ג וחסר לה י' שנים משני קהת, אלא ודאי תנא דספרי פליג אתנא דסדר עולם ואית ליה דבת י' שנים היתה בשעת עקידה וניסת בת י"ד, אי נמי סבירא ליה דנולדה בעקידה ולית ליה ותמת דבורה דהיא רבקה וחייתה אחרי זאת י' שנים וקבלה היה כן בידו.