האם זה אפשרי היום להגיע לדרגת החכמה של שלמה המלך?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

האם זה אפשרי היום להגיע לדרגת החכמה של שלמה המלך? או לדרגת הידיעה של משה רבינו את הקב"ה?

תשובה

שלום וברכה

כל אחד יכול להיות צדיק כמשה רבינו כמבואר ברמב"ם הלכות תשובה פרק ה

אל יעבור במחשבתך דבר זה שאומרים טפשי אומה"ע ורוב גולמי בני ישראל שהקב"ה גוזר על האדם מתחלת ברייתו להיות צדיק או רשע, אין הדבר כן אלא כל אדם ראוי לו להיות צדיק כמשה רבינו או רשע כירבעם או חכם או א סכל או רחמן או אכזרי או כילי או שוע וכן שאר כל הדעות, ואין לו מי שיכפהו ולא גוזר עליו ולא מי שמושכו לאחד משני הדרכים אלא הוא מעצמו ומדעתו נוטה לאי זו דרך שירצה, הוא שירמיהו אמר מפי עליון לא תצא הרעות והטוב, כלומר אין הבורא גוזר על האדם להיות טוב ולא להיות רע, וכיון שכן הוא נמצא זה החוטא הוא הפסיד את עצמו, ולפיכך ראוי לו לבכות ולקונן על חטאיו ועל מה שעשה לנפשו וגמלה רעה, הוא שכתוב אחריו מה יתאונן אדם חי וגו', וחזר ואמר הואיל ורשותנו בידינו ומדעתנו עשינו כל הרעות ראוי לנו לחזור בתשובה ולעזוב רשענו שהרשות עתה בידינו הוא שכתוב אחריו נחפשה דרכינו ונחקורה ונשובה וגו'.

אולם אין ביכלתינו להגיע לדרגת הנבואה של משה רבינו ולא לחכמת שלמה. רק המשיח יחכם בכמה וכמה דברים יותר משלמה המלך.