האם חובה לסלוח להורי בעלי שמאד ציערו אותי?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב, אני פונה אליך מתוך דאגה רבה לשלום משפחתי והנישואים שלי. אנו זוג נשוי 6 שנים עם תאומים בני 4, אך כולנו (בעלי, הילדים ואנוכי) לא בקשר עם החמים מצד בעלי כבר כמעט 3 שנים, היות ומדובר באנשים קשים, פרימיטיביים וקרים מאוד שפגעו בנו רבות. דוגמאות: חמי אמר לילדתי התינוקת בזמנו לקרוא לי "אמא חורגת"; אמי חולה בסרטן, ולמרות זאת חמי קרא להוריי לביתו, כדי להטיח בפניהם כמה ההתנהגות שלי לא טובה, ושאני לא מחונכת; הוא העליב רבות את משפחתי בפניי רבות, ובזמן שתכננו את הברית והבריתה של ילדינו - הוא רב איתנו שאם לא נעשה את זה בדרכו שלו (רק מפוארת, ולא צנועה כפי שביקשנו), הוא לא יגיע ולא יזמין את משפחתו, וכשבכיתי לו בבית החולים, אחרי ניתוח קיסרי, בבקשה שיתן לנו לעשות את הברית/ה כפי שאנו רוצים - הוא צעק עליי שאני שחקנית וסכסכנית ועזב את המקום, ולא התחשב במצבי הגופני והפיזי. מיותר לציין שחמותי מעולם לא ניסתה לעשות שלום בית, כי היא פחדה "לשבור" לבעלה את המילה. אבל- אחרי כמעט 3 שנים, פתאום לרגל יום כיפור, הם רוצים לומר סליחה ומחילה. בסכסוך הראשון (כשהילדים היו בני שנה) מחלתי על כבודי, ולמרות זאת הזמנתי אותם ליום הולדת שלהם, מתוך האמונה שאין לחסוך מהסבים לראות את הילדים, אך כאמור, הקשר נותק מאותן הסיבות שציינתי מקודם ועוד דברים שליליים אחרים שעשו. אין לי מקום לסלוח, כי אני לא מאמינה להם. אני רוצה לסלוח אך לא יכולה. תמיד אמרתי לבעלי שבתור בן, הוא חייב לדבר איתם, אך שלא יערב אותי ואת הילדים. שיפתור קודם את יחסיו עם הוריו ורק אז, אם בכלל, אולי בעזרת השם תהיה לי האפשרות לסלוח להם, אם כי למען האמת, איני רואה איך זה קורה. כבוד הרב, האם חובה עליי לסלוח להם?? גם אם חיבלו בנישואיי? רבות רבנו אני ובעלי בגללם וזה חיבל באהבתנו. האם עליי לעבור כל זאת שוב??? אשמח לעזרתך!!!!!

תשובה

שלום וברכה,

נחלק את העניין לשנים: סליחה בלב על העבר, וההתנהגות שלך איתם מכאן ולהבא.

את חייבת לסלוח להם על העבר, אחר שהם מבקשים את סליחתך, ובזכות זאת גם ה' יסלח לך על עוונותייך.

ראי כאן, כיצד ניתן לסלוח למי שציער אותח > di-language:#0400;}

מצד שני, לגבי החברות שלך איתם לעתיד: אם את בטוחה במאת האחוזים, שאם תתחברי איתם הם שוב יצערו אותך, ושלום הבית שלך יופר, כפי שקרה בעבר, שמרי מהם מרחק. אבל יתכן והם למדו בדרך הקשה כיצד להתנהג, ולכן כדאי לתת להם צ'אנס נוסף, ולפני כן להציב גבולות ברורות, ולעשות מעין הסכם בעל פה כיצד יש להתנהג.

בקיצור, יש לסלוח על העבר, ויש לחשוב עם הפנים קדימה - למנוע הישנות מקרים כאלו שבעבר.

בהצלחה רבה,
מנשה בן פורת