יש בעיה לבוז למדינה?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

הבעיה היא שרבים מהאברכים האלה מחונכים לבוז למדינה, וביניהם לצערי גם אחי, אותו אני מנסה להוכיח בלי סוף. אני מודעת לכך שגם שוחרי התאטרון השמאלנים מחונכים לכזה בוז מכיוון אחר, אך מהם אני לא מצפה לכלום. יתכן ומה שקורה היום ללומדי התורה זה עונש על כפיות הטובה למדינה. עכשיו אולי יפשפשו בבוז שרחשו, הרי לפתע הכספים כבר אינם אוטומטים ואינם כה מובנים מאליהם. כיצד אפשר לירוק לבאר ששותים ממנה? את אנשי העדה החרדית כבר אפשר להבין יותר, הם אומנם נגד המדינה, אך לפחות לא נעזרים בה. כדי להכיר תודה למדינה, לא צריך להסכים עם דרכיה.

תשובה

שלום וברכה

ניתן לבוז (מי שרוצה, זה דמוקרטיה) לשלטון המדינה לקדושתה ואף לערכיה ובכל זאת לדרוש ולקבל מכספי המיסים שניטלים גם מאלו שבזים למדינה.  רק למי שפטור ממיסים עקב הבוז למדינה יכולים לשלול ממנו זכויות.

המדינה היא מציאות שנכפתה על האזרחים כולם גם אלו שלא רצו את המדינה מכל סיבה שהיא וכל מי שגר פה וחייב במיסים לפי יכלתו אף זכאי לקבל זכויות והדבר ברור ביותר.