השמש וכדור הארץ, מהו גילם?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב כבוד הרב, רציתי לדעת, מה גילה האמיתי של השמש ומה גילאיהם של הארץ ושאר הכוכבים? עפ"י התנ"ך גיל הארץ אמור להיות גבוה משל השמש שנבראה ביום הרביעי. והשמש אמורה להיות בגילם של הכוכבים, כולל הירח. המעניין הוא שעפ"י המדע גיל כדור הארץ הוא 4.54 מיליארד שנים והשמש בת 4.5 מיליארד שנים, שזה אומר כל הכבוד, הצלחתם "לכופף" את המדע, כלומר כדור הארץ עתיק מן השמש בכ-40 מיליון שנים. הבעיה היא שעפ"י המדע בטקסט הלועזי, השמש בת 4.57 מיליארד שנים, שזה אומר שהיא מבוגרת מן הארץ ב-30 מיליון שנים. אז למה אני אמור להאמין? מה נכון? בתודה אליה,

תשובה

שלום,

כל ההשערות של המדע בעניין הגילאים השונים של החומרים בטבע וכיו"ב נשענים על השערות העוסקות בחישוב לאחור של נתונים שאין שום אפשרות למדוד אותם מבחינה אמפירית. לדוגמה: אם הגלקסיות מרוחקות מאיתנו X מילארדי שנים, אזי, מן הסתם, לקח להם X מילארדי שנים. אך אף אחד בעולם לא היה לפני X מילארדי שנים שהוא יוכל להעיד שכך אמנם קרה הדבר ברמה ההיסטורית, בדיוק ההפך, לכל הדעות ההיסטוריה האנושית לא עולה על 5000 שנים (כמו שהוכיח הארכיאולוג פרופסור שמואל קרמר בספר "ראשית הציוויליזציה"). לכן, יש לדעת שהתיעוד המקראי המלמד אותנו שהקב"ה ברא את כל העולם כולו ב-6 ימים הוא ברור, וידוע שהתהליכים שאירעו בששת ימי בראשית היו זריזים מאוד, וכמו שאמרו חז"ל שכל מעשה בראשית מיד נבראה בצביונה ובקומתה, וכמו"כ נאמר עוד בתלמוד שבשעה שברא הקב"ה את היקום הוא היה הולך ומרחיב במהירות מסחררת עד שהוא נאלץ לגעור בו על מנת להעמידו על מתכונתו הנוכחית. ונמצא אפוא שחז"ל ידעו על התפשטות היקום הרבה לפני המדע, וכבר ביארו שמדובר היה בתהליך התפשטות זריז מאוד.

בברכה,
ערן בן ישי