כיצד לנכון לישון בלילה

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

הרמב"ם אומר שבתחילת הלילה ישן האדם על צד שמאל, ואחר חצות יתהפך לימינו. אני יודעת שזה טוב ומועיל לביטול כוחות חיצוניים, אבל לפי הרמב"ם יש סיבה בריאותית שקשורה באיברים, מהי? השם ישמור אתכם אתם עושים עבודה קודש

תשובה

קיצור שולחן ערוך סימן עא

 וטוב שישכב בתחלת שינתו על צד שמאל ובסוף על צד ימין, והוא טוב לבריאות הגוף, כי הכבד מונח בצד ימין, והאיצטומכא בצד שמאל, וכאשר יטה על צד שמאל אזי יהא הכבד על האיצטומכא, ויחממה בחומו ובזה יתעכל המזון מהרה, ואחרי שנתעכל המזון ראוי לו שיטה על צד ימין, כדי שתנוח האיצטומכא וירד פסולת המאכל, ולא יתהפך מצד אל צד פעמים הרבה