השתדלות בשידוכים מהי לפי רמת האמונה?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שמעתי שכל אדם צריך לעשות השתדלות לפי רמת אמונתו בקב´ה, במקרה שאמונתי תמימה ואני יודעת שהכל בגזירת עליון, במיוחד נושא השידוכים, האם אני יכולה לא לעשות השתדלות? (במקרה שההשתדלות היא גדולה)

תשובה

שלום,

פעם שמעתי ביאור לעניין "האמונה וההשתדלות" מתוך דבריו של הרב ירוחם ליבוביץ' זצ"ל, וכה תוקף דבריו:
בעניין ההשתדלות, האדם צריך לעשות כל מה שביכולתו (בגבול ההיגיון והמציאות כמובן) על מנת להשיג את חפצו: זיווג, פרנסה וכו'. כל זאת כמובן כאשר מדובר על עניינים המותרים ע"פ ההלכה.
ובעניין האמונה: האדם צריך להאמין כי גם אם הוא נותן מעצמו 100% להשיג את חפצו, הוא צריך לדעת שהתוצאה היא תמיד לפי רצון ה'.
ומכאן לשאלתך: את צריכה לעשות 100% השתדלות על מנת להתחתן ולהקים בית. אך אם הדבר לא קרה עד כה (ואני מדגיש באמת נתת מעצמך 100%, כך שמבחינת את עצמך את בסדר גמור), את צריכה להבין שנכון להרגע זה רצון ה', אך זה לא אומר שחלילה צריך להתייאש, בדיוק ההפך, צריך להמשיך להאמין ולעשות השתדלות, ולקוות שבכל רגע המציאות יכולה להשתנות, ותכירי את זיווגך, וישועת ה' כהרף עין.

בברכה,
ערן בן ישי