איך נוח הכניס לתיבה חרקים, יצורים זעירים?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

24 שאלות אשמח אם תשתדלו לענות על הכל,נורא חשוב לי,צריך לציין שאני אשכנזי על מנת לקבל הדרכה נכונה 1.״אם לא תורתי יומם ולילה....״.איך העולם מתקיים בתשעה באב שלא לומדים תורה? 2.נחפשה דרכינו ונחקרה ונשובה עד ה׳,-האם ניתן לסיק מכוונת הפסוק שאפשר לחקור דברים שהשכל שלנו יכול לחקור פילוסופית וכדו׳?   3.האם אייפוד/טלפון חכם שנצפו בו דבריים לא ראויים, אפשר ללמוד ממנו תורה,תפילה וכדו׳? 4.אם אני קם ב-5 וחצי לפנות בוקר בערך להתפנות בידיעה ברורה שאני חוזר לישון עוד כמה שעות,האם אני חייב ליטול ידיים? (זה אח״כ מעורר אותי ואני לא נירדם שוב ואז דופק לי את סדר היום)  5.כל פעם שאני עובר ליד איזה עץ הדס או משו דומה ברחוב (חיצוניות של ביניין/גינת הביניין וכד׳)אז השתדלתי לקטוף ענף קטן ולברך בורא מיני בשמים, עד שעלה לי מחשבה שאולי זה גזל אז הפסקתי בנתיים, האם מותר לקטוף? 6.אם שמעתי הבדלה בבית הכנסת ועניתי אמן, אך לא הרחתי בשמים ,צריך לברך אח״כ על בשמים לבד? 7.אם שמעתי קידוש בבית הכנסת בבוקר של שבת מה/כמה עלי לאכול/לשתות/ על מנת לצאת ידי חובה של שמיעת קידוש? 8.בנאדם שנפל בחטא יותר מ-7 פעמים ״7 ייפול צדיק וקם״ מה יהיה הקטע איתו/ההגדרה שלו? 9.איך נוח הכניס לתיבה חרקים,זבובים יצורים זעירים ? 10.האם מותר להניח את תפלין של יד על השריר ממש ללא מרווח 2 אצבעות?ואם הנחתי עד היום ללא מרווח יצאתי ידי חובה?והאם חובה לכסות את הבית של תפילין של יד ?(זה לא נוח)ואם חובה ,אז מותר עם הטלית או משהו? 11.האם זה נכון שעל פירות וירקות שהם לא משבעת המינים מברכים ברכה אחרונה ברכת ״נפשות רבות״? 12.האם יש לעשות מים אחרונים לאחר לחם גם ביום חול? 13.האם חובה ליטול ידיים לפני לימוד תורה? 14.״בנסתרות תבכה נפשי״ האם הכוונה לאבינו שבשמיים?אם כן,מה הכוונה ״נפשי״? 15.האם חובה לחגור חגורה(בתפילה) ? 16.״ובאבוד רשעים רינה״למי הכוונה?,גם רשעי ישראל? 17.האם מותר לגזוז ציפורניים עם הפה?אני מכור לזה,ומה התיקון אם הייתי מפזר אותם בכל מיני מקומות? 18.האם אפשר לקצר בדרך לגינת הבית כנסת מפירצה/מקום מעבר צדדי?(אין הכוונה לבית הכנסת עצמו) 19.״אנשי דמים ומרמה לא יחצו ימיהם״הכוונה לכסף?או לרצח? 20.האם הים (קפריסין,יוון)נחשב בשטחי א״י השלמה״מהים ועד הירדן״? 21.האם רפורמים/קונסרבטיבים נחשבים ליהודים(הם וצאצאיהם)?הם עושים ברית מילה כהלכה? 22.האם מותר בשבת לקחת שקית עם מאכלים/כובע/חפץ מסוים מהבית לבית הכנסת/מקום מפגש ושזה לא יקרא ״טלטול״? 23.אם אני שם על עצמי יותר מציצית אחת זה יותר שכר? 24.״ונכרתה הנפש ההיא מישראל״זה בעולם הבא?,זה שייך למישהו שנפטר ללא תשובה?

תשובה

שלום וברכה

1. לומדים מהדברים שמותרים בלימוד בתשעה באב.

2. לא. הפסוק מדבר על פישפוש במעשינו ולתקן את החטאים ולהרבות במצוות.

3. אין קשר בין הדברים. אסור לראות דברים אסורים ומותר להתפלל.

4. מעיקר הדין אין חובה עד לקימה המוחלטת.

5. אם כי בדרך כלל אנשים לא מקפידים על כך, עדיף לא לקחת.

6. כן.

7. כזית עוגה או רביעית מיץ ענבים/יין. כזית - כגודל קופסת גפרורים רגילה. רביעית - 86 מ"ל.

8. הקב"ה מרבה לסלוח, אין לזה קיצבה.

9. מה השאלה?

10. חייבים להשאיר את המרווח כי זהו מקום ההנחה, מקום שהשריר מתנפח.

אם לא הקפדת על כך עד היום, יש מהפוסקים שאורמ שיצאת בדיעבד ידי חובתך.

11. נכון.

12. כן.

13. לא.

14. נפשי - נפש ירמיה הנביא הדובר תוכחה זו.

15. מחלוקת הפוסקים והחסיידם מחמירים מאוד בדבר.

16. לא. רשעי ישראל אנו מתפללים שיחזרו בתשובה.

17. אין לעשות זאת מכמה טעמים ואחד מהם הקושי להתאפק בשבת.

18. אם הבעלים מסכים, למה לא?ץ יצויין שההליכה לבית הכנסת יש בה מצווה כשלעצמה וכדברי המגן אברהם סימן צ ס"ק כב אם יש ב' בה"כ מצוה לילך להרחוקה דשכר פסיעות יש [ב"מ דף ק"ז]:

19. רציחה.

20. יוון בוודאי לא. קפריסין יש דיעה הסוברת שהיא שייכת לארץ ישראל, אבל אין זה ההלכה.

21. יהודים מומרים. הרפורמים רובם לא עושים ברית מילה כלל, האחרים לא ידוע בדיוק מה הם עושים, אני מניח שהן לא נוהגים כהלכה.

22. רק במקום שיש עירוב.

23. בוודאי.

24. יש 36 חטאים שעונשם כרת והכוונה שהנשמה נכרתת לגמרי משורש נשמות ישראל כל זמן שהוא לא שבת בתשובה.