למה החרדים לא עושים "בזיעת אפיך תאכל לחם"

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

נאמר כי הגבר יצטרך להרוויח בזיעת אפו את לחמו ולעבוד קשה בכדי לפרנס את משפחתו. היום נהוג מאוד שהנשים החרדיות עובדות והגברים טיפה פחות למרות שמקבלים הכנסות מינימליות ביותר. אשמח לשמוע מניין המציאות הזו הגיעה חוץ מן העובדה שיש לגברים צורך בלימוד תורה. תודה מראש ואשמח לפירוט.

תשובה

שלום וברכה

א. בזיעת אפך תאכל לחם אינה מצווה, אלא קללה שהתקלל אדם הראשון לאחר חטא אדם הראשון, אולם לא כל אחד חייב לסבול מקללה זו בצורה שווה.

במשנה במסכת אבות נאמר כל המקבל עליו עול תורה מעבירין ממנו עול מלכות  - צבא, ועול דרך ארץ - פרנסה.  מי שזכה להקדיש את עצמו לתורה פטור מהקללה של אדם הראשון

ב. האישה ביוזמתה וברצונה הטוב מבינה שעיקר תכלית החיים אינם בעולם הזה אלא בעולם הבא ומעדיפה שבעלה ילמד תורה ולא יעסוק בפרנסה כדי שיהיה לה חלק בדבר הנעלה מכל והוא לימוד תורה שמצווה זו גדולה יורת מכל המצוות שבתורה.