ניקוי כלים ושטיפת הרצפה בשבת

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום וברכה, אני נשואה + 2 ברוך השם. בשבת יש לי בעיה קשה עם החוסר ניקיון בבית ואני ובעלי לא פעם רבים בגלל זה. הוא טוען שאסור לשטוף כלים בשבת למרות שקניתי במיוחד ספוג לשבת לכלים, אני לא מסוגלת לשבת בבית מטונף, ומה לעשות הילדים מלכלכים. הריצפה מטונפת שאי אפשר לדרוך עליה, ואז אני שוטפת קצת כדי שיהיה נעים ולא יעלו ריחות. מה לעשות? בבקשה עזרו לי להשאיר ככה הכל מלוכלך והבית יהיה עם ריח זה יותר טוב? ולגבי צניעות- אני לא שמה גרביים אבל החצאיות שלי תמיד מכסות את הברך כמובן. אני נועלת נעליים סגורות תמיד-יש לזה מקור בהלכה? האם צריך? או שאפשר גם פתוח? תודה

תשובה

שלום וברכה,

מותר לך לשטוף כלים בשבת, כיוון שאין כוונתך להכין משבת לחול, אלא בשביל נקיון וסידור הבית, שאת מעוניינת בשבת עצמה בבית נקי. (ילקוט יוסף, שבת כרך ד עמ' טו).

לגבי הריצפה, תשפכי מעט מים מכוס, ותגרבי את המים במגב גומי, וכך תנקי את הבית. (שם, שבת כרך ב', סימן שב הלכה כה).

אין צורך לנעול נעליים סגורות, את יכולה גם לנעול נעליים פתוחות, מאחר ולכל הדעות אין האישה צריכה לכסות את כפות רגליה. אולם להלכה אין די בכיסוי הברך בלבד ויש לכסות את הרגל עד לקרסול.

בברכה,
מנשה בן פורת