ישו התלמודי וישו של הברית החדשה

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום, איך מיישבים את הסתירה בין ההיסטוריה לגמרא בנושא ישו, לפי ההיסטוריונים ישו חי לפני חורבן בית ראשון ורבי יהושע בן פרחיה חי עשרות שנים אחרי החורבן? בתודה מראש,

תשובה

שלום,

מתוך מחקר שערכתי אני בעניין, לפי דעתי אין ישו המוזכר בתלמוד הוא אותו הישו של הנוצרים המוזכר בברית החדשה, ויש לכך מספר טעמים, ובראשם ההבדל העצום בין תקופתו של ר' יהושע בן פרחיה לישו של הברית החדשה. וזאת היתה עמדתם של כמה וכמה מחכמי ישראל: רבנו יחיאל מפריס (ראה: יהודה דוד אייזנשטיין, אוצר ויכוחים, הוצאת אור חדש בע"מ, תשס"ב, עמ' 84); התוספות ראש (על מסכת סוטה, דף מז, ע"א, ד"ה 'כדאמרינן'); רבנו מנחם המאירי (בית הבחירה, פתיחה למסכת אבות).

בברכה,
ערן בן ישי