מהו השיעור בברכת בורא נפשות?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

בס"ד שלום לכבוד הרב ותודה רבה על התמיכה רציתי לדעת יותר לעומק דבר שאני ניתקל בו כל יום, וכמה פעמים ביום. העניין הוא, ברכה אחרונה של נפשות, לגבי שתייה ,ולגבי מאכלים נוזליים כגון גלידה, ארטיק, גבינה, מרק וכו. רציתי לדעת מה השיעור שבכל אחד? כלומר בשתייה והמאכל. ומה הזמן אכילה/שתייה שאכן מחייב אותי בברכה? כי שמעתי פשוט כמה דעות שקצת השאירו אותי בספק. למשל במאכלים כמו גלידה, הבנתי שלעולם לא מברך ,ועדיף לפתור עם דבר אחר, ויש שאומרים שמברכים ברכה אחרונה כדין מאכל לכל דבר. ובשתייה מברכים רק אם שתה רביעית בפעם אחת, ושתיה חמה ושתיה מוגזת גם לא מברכים ואחר כך התברר לי שכן מברכים. ולעניין שאם אני מברך נפשות רק כדי לא לשכוח לברך לאחר שהתחייבתי כבר אבל ברצוני עדיין לאכול ולשתות האם אני יכול להמשיך לשתות ולאכול בלי לברך שוב ברכה ראשונה ובאמת רציתי לדעת הלכה (למנהג הספרדים כמובן) ברורה בנושא. תודה רבה מראש כבוד הרב

תשובה

שלום וברכה

בגלידה וארטיק אכן יש מחלוקת גדולה בין פוסקי זמנינו אם יש להחשיב זאת כמאכל או כמשקה, ואם זה משקה הרי אין שותים ממנה רביעית בבת אחת, על כן אין לברך מחמת הספק. ראוי לאכול דבר מה שברכתו בורא נפשות שיש בו כזית או לשתות דבר מה ששותים בת אחת.

שתיה מוגזת בוודאי מברכים ברכה אחרונה אם שותים ממנה רביעית.

שתיה חמה אין מברכים ברכה אחרונה אם לא שתה רביעית בבת אחת.

גבינה בוודאי מברכים ברכה אחרונה על אכיל כזית בתוך כדי אכילת פרס.