אדם המזלזל במבוגר, מותר להעיר?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

אנחנו גרים בדירה צמודה לסבתא של בעלי, ובשבתות אנחנו סועדים איתה ועם הבת שלה (גרושה) והנכד. בתה כמעט כל שבת וארוחה מתחצפת אליה ומדברת בצורה מזעזעת, רציתי בבקשה לדעת האם מותר לי להתערב בעניין מכיוון שבעלי לא בדיוק מהמתערבים והוא גם בטח חושש בכבוד דודתו. תודה ובשורות טובות

תשובה

שלום וברכה,

אם את סבורה שישנו סיכוי שכאשר תדברי איתה היא תיטיב דרכה - מצווה עליך לשוחח עימה על כך, כמו שכתוב: "הוכח תוכיח את עמיתך". ותשקלי, האם כדאי שאת או בעלך ידבר עמה, למי היא תקשיב יותר? ועם מי הסיכון לסכסוך ומריבה פחותים?

אם אין סיכוי שתשמע - אסור לך להתערב. כמו שאמרו חז"ל: "כשם שמצווה לומר דבר הנשמע, כך מצווה שלא לומר דבר שאינו נשמע". ובפרט שישנו חשש של סכסכוך ומריבה עמך.

אם החלטת לדבר עמה, עלייך לדבר עמה בנחת, ורק בינה לבינך שלא בנוכחות אחרים, כדי שלא לביישה, וכמו שמסיים הפסוק הנ"ל: "ולא תשא עליו חטא", כלומר, תזהר שלא לביישו ואז תקבל על כך חטא.

הרמב"ם מציע הצעה חשובה, שיש להקדים ולומר לה: "אני אוהבת אותך, ואומרת את הדברים לטובתך, ולא חס ושלום שאני מתערבת לך בחיים".

בברכה,
מנשה בן פורת