מתי הנקימה ונטירה מותרת?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב, אני מבקש לקבל תשובה הלכתית רצינית, אבל בבקשה בלי להתייפיף. 1 -מתי הנקימה ונטירה מותרת למרות שהיא פוגעת באדם שנוקמים בו ונעשה עוון תוך כדי(רכיל,לשון רע, שקר וכו´) והאם נענשים על כך? אני לא מדבר על דברים חוקיים חס וחלילה. אני חזרתי בתשובה לפני כמה חודשים והתחלתי לשמור מצוות ואני כל הזמן מנסה להבין איך להתנהג. חשוב להבין מתי מותרת הנקימה למרות, ואני מדגיש למרות שמדובר על עוון שנעשה תוך כדי הנקימה. אני קראתי במעט מקורות שלעיתים בנקימה מותרות ורצויה גם בין אדם וחברו, ואין מדובר בנקימה ונטירה כבהכרח מידה רעה לכן חשוב לי באמת להבין את זה. 2 - ויותר חשוב - אם מותרת הנקימה, ונעשה עוון תוך כדי כגון רכיל,אדם נפגע,לשון הרע וכו´, האם האדם שנקם באופן מוצדק עפ"י ההלכה יאלץ לתת על כך את הדין? חשוב לי לקבל על כך תשובה הלכתית מקצועית ולא תשובה שתטעה אותי. חשוב לי לציין כי אין אני מדבר על נטירה או נקימה אשר תביא להסתבכות עם החוק חס וחלילה. 3- כתוב "לא תקום ולא תיטור בני עמך" קודם כל, תמוהה בעיני למה כתוב רק בני עמך ולמה כל בני האנוש. בברכה.

תשובה

שלום וברכה

הכלל הוא שמותר לעשות דברים להציל את עצמך במקרה של נזק עקב פעולות פלוני, אף אם הדברים יזיקו לפלוני שבא להזיקך. אולם אסור לעשות דברים לשם נקמה בעלמא.

מותר לנקום במי אינו מעם ישראל. הקב"ה מצווה אותנו לנהוג לפנים משורת הדין רק לאחים ולא זרים.