בחירה חופשית. האמנם?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

איך זה יכול להיות שיש בחירה חופשית? זה נקרא בחירה מאולצת כי בן אדם שרוצה לבחור ברע הוא מפחד ולכן זה מאלץ אותו לבחור בטוב אז איך זה יכול להיות שזה נקרא בחירה חופשית??? אשמח לקבל תשובה בהקדם ואם אפשר לא לשלוח את התשובה למייל אלה רק לענות עליה פה תודה

תשובה

שלום וברכה

הקב"ה נתן לנו יכולת לעשות רע ולעשות טוב לפי בחירתינו. אבל גילה לנו שכדאי לנו לבחור בטוב וסיפר לנו שהרע יוביל אותנו למחזוות לא טובים. אין ליהודי זכות לבחור ברע, אולם יש בידו יכולת לבחור ברע אם ירצה. הוא יכול להתעלם מכל האזהרות ומכל הצווים ולעשות את הרע בעיני ה' אבל עליו לדעת שישלם על כך מחיר.

לדאבונינו בעיניו ראינו שלא כל אחד שת ליבו לדברי ה' וישנם אי אלו בני אדם שלא חוששים מהבורא ועישם כרצונם, הרי שיכולת הבחירה מוחלטת, הרוצה מתעלם מהאזהרות ומהצווים והרוצה מקיימם וכל אחד ישא בתוצאות מעשיו ואלו הם דברי התורה דברים פרק ל

(טו) רְאֵה נָתַתִּי לְפָנֶיךָ הַיּוֹם אֶת הַחַיִּים וְאֶת הַטּוֹב וְאֶת הַמָּוֶת וְאֶת הָרָע:
(טז) אֲשֶׁר אָנֹכִי מְצַוְּךָ הַיּוֹם לְאַהֲבָה אֶת יְקֹוָק אֱלֹהֶיךָ לָלֶכֶת בִּדְרָכָיו וְלִשְׁמֹר מִצְוֹתָיו וְחֻקֹּתָיו וּמִשְׁפָּטָיו וְחָיִיתָ וְרָבִיתָ וּבֵרַכְךָ יְקֹוָק אֱלֹהֶיךָ בָּאָרֶץ אֲשֶׁר אַתָּה בָא שָׁמָּה לְרִשְׁתָּהּ: {זה הטוב}
(יז) וְאִם יִפְנֶה לְבָבְךָ וְלֹא תִשְׁמָע וְנִדַּחְתָּ וְהִשְׁתַּחֲוִיתָ לֵאלֹהִים אֲחֵרִים וַעֲבַדְתָּם:
(יח) הִגַּדְתִּי לָכֶם הַיּוֹם כִּי אָבֹד תֹּאבֵדוּן לֹא תַאֲרִיכֻן יָמִים עַל הָאֲדָמָה אֲשֶׁר אַתָּה עֹבֵר אֶת הַיַּרְדֵּן לָבוֹא שָׁמָּה לְרִשְׁתָּהּ
: {זה הרע}
(יט) הַעִדֹתִי בָכֶם הַיּוֹם אֶת הַשָּׁמַיִם וְאֶת הָאָרֶץ הַחַיִּים וְהַמָּוֶת נָתַתִּי לְפָנֶיךָ הַבְּרָכָה וְהַקְּלָלָה וּבָחַרְתָּ בַּחַיִּים לְמַעַן תִּחְיֶה אַתָּה וְזַרְעֶךָ:
(כ) לְאַהֲבָה אֶת יְקֹוָק אֱלֹהֶיךָ לִשְׁמֹעַ בְּקֹלוֹ וּלְדָבְקָה בוֹ כִּי הוּא חַיֶּיךָ וְאֹרֶךְ יָמֶיךָ לָשֶׁבֶת עַל הָאֲדָמָה אֲשֶׁר נִשְׁבַּע יְקֹוָק לַאֲבֹתֶיךָ לְאַבְרָהָם לְיִצְחָק וּלְיַעֲקֹב לָתֵת לָהֶם
:

וכך אומר שלמה המלך בספר קהלת פרק יא

(ט) שְׂמַח בָּחוּר בְּיַלְדוּתֶיךָ וִיטִיבְךָ לִבְּךָ בִּימֵי בְחוּרוֹתֶךָ וְהַלֵּךְ בְּדַרְכֵי לִבְּךָ וּבְמַרְאֵי עֵינֶיךָ וְדָע כִּי עַל כָּל אֵלֶּה יְבִיאֲךָ הָאֱלֹהִים בַּמִּשְׁפָּט:

ה' יעזור לכולנו שנבחר בטוב ונמאס ברע.