מה ה' ברא בין השמשות

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב רציתי בבקשה לשאול: כתוב: "עשרה דברים נבראו בערב שבת בין השמשות..." אם הקדוש ברוך הוא ברא אותם בערב שבת בבין השמשות,אז משמע שבין השמשות כשר למלאכה,שהרי ה´ בעצמו ברא דברים באותו זמן ומדוע להלכה, בין השמשות הוא ספק יום ספק לילה? לכאורה לפי משנה זו בין השמשות כשר לכל מלאכה לכתחילה. תודה רבה

תשובה

שלום וברכה

לכל הפירושים והדיעות במשנה זו הקב"ה ברא את הדברים סמוך מאוד לשבת. ומה שהזכיר כאן את בין השמשות הוא לשיטת ר' יוסי במסת שבת שף לאחר ששקעה החמה עדיין יום ודאי, הספר מתחיל רק לאחר 13 דקות מהקשיעה למשך כמה שניות ועל כן כתב שהדברים נבראו בין השמושות לפני כניסת השבת לשיטתו. אולם לדעת חכמים הספק מתחיל מהשקיעה ואילך ועל כן לשיטתם עשרת הדברים נבראו ממש קרוב לשקיעת החמה.