אבא אומנא

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב רציתי בבקשה לשאול :מסופר במסכת תענית על אבא אומנא שקיבל שלום מהשמיים בכל יום כי נהג בצניעות יתרה. ומסופר על אביי שחלשה דעתו כי קיבל שלום פעם בשבוע. 1.למה אביי רצה להעמיד במבחן את אבא אומנא?("יומא חד שדר אביי זוגא דרבנן למיבדקיה")מה תכלית בדיקתו של אביי?מה ניסה להשיג בכך? 2.אם אבא אומנא קיבל שלום בכל יום מהשמיים מדוע אביי צריך לבדוק אותו?וכי יעלה על הדעת שבשמיים נתנו לו שלום מבלי לבודקו?זאת אומרת אם מהשמיים נתנו לו שלום למה אתה,אביי,צריך לבודקו?הרי בודאי זה מגיע לו 3.למה אביי בחר לבודקו דוקא בצורה כזאת שגנבו לו את השטיחים הללו?למה בדק אותו דוקא בנושא הזה של לדון לכף זכות? אשמח מאוד הרב יתייחס לשלושת השאלות בפירוט. תודה רבה

תשובה

שלום ובררכה

לפעמים יש לאדם מעשה טוב מיוחד והאדם מקבל על כך שכר מסויים, אולם אין זה הופך את האישיות של האדם לדרגה גבוהה יותר, על כן רצה אביי לבדוק האם אבא אומנא הוא אכן צדיק משכמו ומעלה או שיש בו רק דבר אחד מיוחד.

גניבת השטיחים ללא תגובת בעל הבית מראה לנו עד כמה אדם זה עניו ושפל ברך ולא היה איכפת לו הפגיעה בו או במוצריו ורק מחשבות טובות הוא חשב על החכמים ול מי שהוא עניו ושפל ברך מבוטח שהוא צדיק גמור. מידת העוונה היא מידת הצדיקים כמבואר בספרים והגאווה היא של הרשעים. מכאן למד אביי שמדובר באדם שהוא באמת צדיק מיוחד בכל מידה נכונה ולא רק במעשה טוב אחד.