שאלה בעניין מציאות הבורא

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום, תחילה אציין כי קראתי את החוברת שלכם "שיחה גורלית" אך יש דבר שעדיין לא ברור לי. אתם מסבירים את היווצרות הבורא בכך שאף אחד לא הגביל אותו אף פעם. אבל זה לא הסיבה שדברים נוצרים, דברים נוצרים, וביחוד דברים חכמים כגון בני אדם, בגלל שמהו יצר אותם ותכנן אותם. אז אם הבורא הוא כל יכול וכו חכם, והוא שהמציא את ה"זמן", איך יכול היות שדבר כל יכול וכו חכם נוצר מעצמו? ההסבר שזה בגלל שאף אחד לא הגביל אותו ,זה מה שיוצר דברים העובדה כי לא מגבילים אותם,דברים נוצרים כי יצרו אותו, לא כי לא הגבילו אותם. זה סותר את אחת ההוכחות לכאורה למציאות הבורא, וזה שהעולם החכם והיפה הזה לא נוצר מעצמו. חשוב לי להבין את זה, בגלל שאני בתהליכי התחזקות.

תשובה

בס"ד
שלום וברכה,
אני שמח לשמוע שקראת את החוברת שיחה גורלית.
שני דברים דורשים הסבר/סיבה:
1) משהו שהוא מוגבל - כי פירוש הדבר שמישהו הגבילו, אחרת לא היה מוגבל, ולכן כל דבר מוסבר צריך סיבה.
2) משהו שתלוי בזמן - כי אם הוא תלוי בזמן, והיתה לו התחלה או סוף, פירוש הדבר שמישהו קדם לו והתחילו.
העולם שלנו מוגבל, אפילו המציאות שלנו מוגבלת לחוקי טבע שונים, וגם היתה ליקום כולו התחלה בזמן, מה שמחייב את קיומה של סיבה שיצרה אותם.
אלוקים לעומת זאת אינו מוגבל, לא לחומר ולא לזמן, וככזה הוא לא דורש סיבה.
אין היווצרות לבורא, כי אין לו גיל, אין מבחינתו עבר או עתיד כי הוא בלתי משתנה. הוא לא תלוי בזמן.
פילוסוף אחד שאל פעם ילד יהודי "מי יצר את אלוקים?", התחכם הילד ואמר לו "אנו היהודים עונים תמיד בשאלה, אענה לך רק אם תענה לשאלתי". הסכים הפילוסוף, והילד שאלו: "בן כמה אלוקים? אם תוכל להוכיח לי מה גילו, אומר לך מי יצר אותו", ולא ידע הפילוסוף מה להשיב, כי לאלוקים הרי אין גיל ואין לו התחלה.
אלוקים לא נוצר מעצמו, כי הוא מעולם לא נוצר. הוא האינסוף האמיתי, וככזה הוא תמיד היה, ללא התחלה וללא סוף וללא שינוי.
הוא לא חכם בגלל שמישהו ברא אותו ונתן לו הבנה וחוכמה, הוא חכם בגלל שהוא לא מוגבל בידיעתו ותודעתו לשום מגביל אחר. הוא סיבת הסיבות, וככזה הוא חסר גבולות, יודע הכל, נמצא בכל ומבין את הכל.
עליך ללמוד את המושג "מחוייב המציאות" לפי הרמב"ם, ולהבין מה פירוש המושג אלוקים, כדי שלא תטעה בו