מדרגות

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

איך אדם צריך להתקדם בדת איך הוא יודע באיזה מדרגה הוא ובמה הוא יכול להתקדם , אם קשה לו במשהו זה אומר שהוא לא יכול לפי מדרגתו לעשות זאת ועדיף שלא יעשה או שהוא צריך לעשות למרות הקושי כדי לעלות ... אשמח אם אקבל הסבר לנושא. תודה.

תשובה

שלום וברכה

דברים שהם חובה אין כל הקלה גם כשהדבר כרוך בקושי וגם כשהדבר כרוך במסירות נפש. בדברים שאינם חובה יש לאדם להתקדם באיטיות ולא לקפוץ גבוה מידי, ובזה צריך לשקול בפלס מה לקבל על עצמך ולהתקדם כעת ובאילו דברים להמתין מעט עם ההתקדמות, ואם הקושי הוא עצום וישנם דברים קלים שעדיין לא קיבלת על עצמך כדאי להתרכז יותר בדברים הקשים ולהניח את הדברים הקשים יותר למאוחר יותר, ולאחר שתתרגלי לדברים הפחות קשים תוכלי להתקדם עודלדברים קשים יותר וכן הלאה על זה הדרך.

וכפי שציינתי כל זה מדובר בדברים שאינם חובה, אבל בדברי חובה אין כל פשרות והנחות, לבד מבעלי תשובה בתחילת דרכם שמלמדים אותם ללכת לפי החמור חמור תחילה קודם דברים שהם אסורים מהתורה, ולאט לאט מרגילים אותם להתקדם בשמירת מצות מושלמת. אם יש לך שאלה ספיציפית אשמח לנסות ולייעץ. בברכה - בנימין שמואלי