מצבת מישע

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום ושבוע טוב, במצבת מישע כתוב "וירש עמרי את ארץ מהדבא וישב בה ימיו וחצי ימי בנו, ארבעים שנה" אך על פי התנ"ך מלך עמרי 12 שנה ואילו אחאב מלך 22 שנים ז"א ש"ימיו וחצי ימי בנו" מסתכמים ב-23 שנים. כיצד העניין מתיישב תודה

תשובה

שלום רב!

שאלה טובה;

החוקרים מחולקים בתרגום 'חצי ימי בנו' ממואבית, ויש מתרגמים 'סכום ימי בנו', רוצה לומר כל ימי אחאב, וא"כ יש שלושים וארבע. זה המספר קרוב אל ארבעים, ונשאר שש שנים בהפרש.
לדעתי, הפתרון נמצא בכתוב: מלכים [א פרק טז]: בִּשְׁנַת שְׁלֹשִׁים וְאַחַת שָׁנָה לְאָסָא מֶלֶךְ יְהוּדָה מָלַךְ עָמְרִי עַל יִשְׂרָאֵל שְׁתֵּים עֶשְׂרֵה שָׁנָה - בְּתִרְצָה מָלַךְ שֵׁשׁ שָׁנִים:
אפשר ששש שנות מלוכת תרצה, הם מלבד השתים עשרה שנה, וא"כ החפיפה היא מוחלטת ומושלמת.

עיין: The Mesha Stele and the Omri Dynasty

ברכה והצלחה;

יעקב משה