תאריך ההזכרה

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

אבי נפטר בתאריך ט"ז באדר תשס"ד איך עלי לנהוג כאשר השנה יש שנה מעוברת עם שתי אדר התאריך יהיה אדר א` או אדר ב` אציין כי אני אשכנזי וכל אחד נוהג אחרת בברכה לבנסולד גדעון 0524007126

תשובה

שלום וברכה

הספרדים נוהגים לערוך את האזכרה באדר השני, ואילו האשכנזים נוהגים ברובם לערוך את האזכרה באדר הראשון. וזה לשון השולחן ערוך (אורח חיים סימן תקסח סעיף ז): כשאירע יום שמת אביו או אמו באדר, והשנה מעוברת, יתענה באדר השני[המדובר בנוהג התענית ביום הפטירה, והוא הדין לגבי שאר המנהגים שנוהגים ביום הפטירה].

רמ"א: ויש אומרים שיתענה בראשון (מהרי"ל ומהר"י מינץ), וכן המנהג להתענות בראשון, מיהו יש מחמירין להתענות בשניהם (פסקי מהר"י בשם מהר"י מולין). והספרדים נוהגים בזה כדרכם על פי שיטת מרן הבית יוסף, ואילו האשכנזים נוהגים כרגיל לפי הכרעת הרמ"א. לגבי אמירת קדיש בבית הכנסת רבים נוהגים להגיד בשני האדרים ביום הפטירה.

בהצלחה - מנשה ישראל