סעודת ליל שישי למי שלא שומר שבת

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

כבוד הרב מנשה ישראל, מה שלומך בראשית דבריי אדרוש לשלומך,ושיהיה שבוע טוב. שאלתי הפעם היא: אשתי ואני מזמינים את בני אלינו לארוחת ערב יום שישי, אך כדי שיגיע אלינו הוא וחברתו, הם צריכים לנסוע ברכב שלהם. והם צריכים לנסוע לאחר הסעודה כי חברתו חייבת להגיע לעבודתה למחרת, ביום השבת, רציתי לציין שחברתו מנסה מידי שבוע להחליף את משמרתה, כדי שתהיה חופשייה ביום שבת,להזכירך אנו מתגוררים בחו"ל. ובנוסף האם עיי זה שאנו מזמינים אותם אלינו בערב יום שישי,האם יש חלילה חטא מצידינו כבוד הרב מה עלינו לעשות רציתי לציין שחברתו לא עובדת במקום עבודה של פיקוח נפש. לתשובתיך המלאה שבוע טוב ומבורך חובב גבריאל

תשובה

שלום וברכה

שלומי כמי נהר ברוך השם, ומה שלומך. צר לי להשיב, כי על פי ההלכה אין להזמין אנשים בשבת כשברור כי הם יחללו את השבת לצורך כך, יש בכך משום לפני עיוור לא תתן מכשול, ולעתים גם משום `מסית`. ואף אם בין כך הם אינם שומרים את השבת, מכל מקום חילולי השבת נידונום לפרטיהם, כל חילול וחילול הוא חטא נוסף, ואין לגרום למחלל שבת שיחלל את השבת אפי` פעם אחת יותר.

אם אתה חפץ שבנך יסעד אתך, עליך לדאוג לכך שיוכל ללון בביתך, ולא יסע חזרה הביתה. בשבתות הקיץ שהשבת נכנסת בשעות מאוחרות בערך בשעה 8, תוכל לקבל את השבת הרבה זמן לפני ירידת הלילה, ואז תוכל לערוך את סעודת השבת מבעוד יום, ואז תוכל לקרוא לבנך, כשאצלו יהיה עדיין יום שישי, ותראה לגמור את הסעודה באופן שיעזוב את ביתך עוד בטרם שיחשך הלילה.

אבל עד הקיץ בטח ישובו כבר צאצאיך בתשובה שלימה, וגם הם ישמרו שבת כהלכתה, ותוכלו להתענג בתענוגי השבת בצוותא כמו שראוי לכל משפחה יהודית. אכן, זהו לא תשובה מספקת, כפי שאתה רגיל לקבל, אבל בשל כך אנחנו עבדיו של הקב"ה בכדי לציית לו גם על מה שלא מסתדר כל כך. בהצלחה - מנשה ישראל