האם מותרלתבוע חנות על כך שלא מטביעה מחירים על גבי מוצרים?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום לכב` הרב! האם אפשר לפנות למועצה לצרכנות ולהתלונן על חנות מכולת מסויימת, שלא מטביעה מחירים על גבי המוצרים, ובכך מסתירה את המחיר מעיני כולם בגלוי. הרי יש זכות לציבור לדעת כמה עולה מוצר זה או אחר, ולא כל פעם לפנות בשאלה למוכר "כמה זה עולה". האם יש בכך משום "הלשנה" אודה לתשובה בהקדם.

תשובה

שלום וברכה

לדעת רבים פניה למועצה לצרכנות כמוה כהלשנה, ולא כדאי להסתבך בדברים חמורים גם כשאת מכוונת לתועלת הציבור. את יכולה [רק] לאיים על בעל החנות שאם לא יציג מחירים כנדרש את תתלונני במקומות המתאימים, אבל באיום כזה את תקני לעצמך שם לא טוב לכל הפחות אצל בעל החנות.

כלל גדול לימדו חז"ל בעניינים אלו: "רַבִּי אוֹמֵר, אֵיזוֹהִי דֶרֶךְ יְשָׁרָה שֶׁיָּבוֹר לוֹ הָאָדָם, כֹּל שֶׁהִיא תִפְאֶרֶת לְעוֹשֶׂיהָ וְתִפְאֶרֶת לוֹ מִן הָאָדָם. בכל ספק המתעורר יש לנהוג בדרך של שב ואל תעשה.

ובהצלחה - מנשה ישראל