על מה מברכים הטוב והמטיב?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

בס"ד אם קרה משהו שטוב רק לי מברכים שהחיינו אם קרה משהו טוב לכולם מברכים הטוב והמטיב מה נחשב משהו טוב משהו שהוא טוב בעיני ואותו דבר אם דין האמת - רק אם זה רע בעיני מברכים דין האמת

תשובה

שלום וברכה

אעתיק לך את גדרי ההלכות האלו מתוך הקיצור שולחן ערוך, וכל פרט ופרט צריך דיון כשלעצמו: קיצור שולחן ערוך סימן נט סעיף א על שמועות טובות ששמע מפי אדם נאמן שראה את הדבר, ומכל שכן אם הוא בעצמו ראה את הדבר אם היא טובה רק לו לבדו מברך שהחיינו, ואם היא טובה לו וגם לאחרים מברך ברוך אתה ה` אלהינו מלך העולם הטוב והמטיב, כלומר טוב לו וגם מטיב לחברו.

אם בשעה שהוא רואה או שומע את השמועה אינו יכול לברך מחמת גופו או מחמת מקומו, יכול לברך אחר כך, וכן בברכת דיין האמת. סעיף ב חייב האדם לברך את ה` יתברך שמו גם על הרעה, שנאמר ואהבת את ה` אלהיך בכל לבבך ובכל נפשך ובכל מאדך. "בכל לבבך" בשני יצריך, ביצר טוב וביצר הרע (פירוש גם כשהוא עוסק בעניני עולם הזה יקיים בכל דרכיך דעהו), "ובכל נפשך" אפילו הוא נוטל את נפשך, "ובכל מאדך" בכל מדה ומדה שהוא מודד לך, בין מדה טובה בין מדת פורעניות, הוי מודה לו.

מה הוא מברך, על שמועות רעות מברך ברוך אתה ה` אלהינו מלך העולם דיין האמת. אם באו לו כמה שמועות בבת אחת, בין טובות בין רעות, די לו בברכה אחת. וחייב אדם לברך גם על הרעה בדעה שלמה ובנפש חפצה כמו שהוא מברך על הטובה, שנאמר חסד ומשפט אשירה לך ה` אזמרה, אם "חסד" אשירה ואם "משפט" אשירה, כי גם הרעה לעובדי ה` יתברך שמו היא שמחתם וטובתם, כיון שמקבל באהבה מה שגזר עליו ה` יתברך שמו באמונתו, כי הכל כפרת עונותיו, נמצא כי בקבלת רעה זו הוא עובד את ה`, והעבודה היא שמחה לו.

סעיף ג הגיע אליו טובה או ששמע שמועה טובה, אף על פי שהדברים מראין שטובה זו תגרום לו רעה, כגון שמצא מציאה, ואם ישמע הדבר למלך יקח כל אשר לו, מכל מקום מברך הטוב והמטיב. וכן אם נגעה אליו רעה או שמע שמועה רעה, אף על פי שהדברים מראין שרעה זו גורמת לו טובה, כגון שבא לו שטף על שדהו ומזיק תבואתו, וכשיעבור השטף טובה היא לו שהשקה את שדהו, מכל מקום מברך דיין האמת, שאין מברכין על העתיד להיות אלא על מה שאירע עתה.

סעיף ה ילדה אשתו זכר מברך הטוב והמטיב, וגם האשה תברך כן, ואם מתה האשה בלדתה מברך שהחיינו, דהא ליכא הטבה לאחריני. וכן אם מת האב קודם שילדתו, היא מברכת שהחיינו. סעיף ו מת אביו או אחד משאר קרוביו, או אפילו אינו קרובו אלא שהוא אדם כשר, ומכל שכן תלמיד חכם שהוא מצטער עליו, מברך ברוך אתה ה` אלהינו מלך העולם דיין האמת, ועל שאר אדם שאינו מצטער על כך, אומר ברוך דיין אמת בלא שם ומלכות. אם נשאר מאביו ממון לירש, מברך גם שהחיינו, ואם יש לו עוד אחים לחלוק בירושה אזי במקום ברכת שהחיינו מברך הטוב והמטיב.

סעיף ז בנה או קנה בית או קנה כלים או מלבושים חשובים, אפילו היו לו כיוצא באלו תחלה, אלא שאלו לא היו שלו מעולם והוא שמח בהם, מברך שהחיינו. ויש לברך בשעת הקנין או גמר הבנין, אף על פי שעדיין לא נשתמש בהם, כי אין הברכה אלא על שמחת הלב שהוא שמח בקנייתן. סעיף ט קנה כלים שנשתמשו בהם הוא ובני ביתו מברך הטוב והמטיב. סעיף י אם נתנו לו במתנה, מברך הטוב והמטיב שהוא טובה לו וגם להנותן טובה.

כי אם זה המקבל הוא עני הרי הוא טובה להנותן שזכהו השם יתברך ליתן צדקה, ואם המקבל הוא עשיר, שמח הנותן שזה מקבל ממנו מתנה. סעיף יא על ספרים חדשים שקנה אינו מברך שהחיינו משום דמצות לא ליהנות נתנו. סעיף יב על דבר שאינו חשוב כל כך כגון חלוק, או מנעלים, ואנפלאות, אין לברך, ואפילו אם הוא עני ששמח בהם. ועשיר גדול שקנה כלים חדשים, שראוי לבינוני לשמוח בהם, אלא שהוא לעשרו אינם חשובים אצלו כל כך ואינו שמח בהם, גם כן לא יברך. בהצלחה - מנשה ישראל