מהו איסור חדש?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

ידוע לי שבתקו` ביהמ"ק היה אסור לאכול מהתבואה החדשה עד הקרבת העומר. איני מבין מה זאת אומרת תבואה חדשה, מהו בדיוק קרבן העומר וכיצד איסור זה חל בימינו שהרי אין ביהמ"ק תודה רבה לכם וישר כח!

תשובה

שלום וברכה

במדינות האיזור תקופת קצירת יבול הדגנים הוא בחודשי ניסן והלאה, והמצוה היא שלא לאכול מהתוצרת החדשה עד שיקצרו בראשונה את עומר השעורים מהתוצרת החדשה לשם קורבן העומר ורק אחרי שמקריבים את העומר מותר לאכול מהיבול החדש. מהמקראות נלמד שגם כשאין קורבן עומר אין לאכול מהתוצרת החדשה עד היום שבו היו מקריבים את העומר, ביום השני של חג הפסח.

ועצם היום הוא שמתיר אכילת היבול החדש בזמן הזה. בארצות שבהם קוצרים יבול חדש [שני] בחודשי אלול אסור לאכול ממנה עד יום שני של חג הפסח, ושם האיסור מאוד משמעותי ונמשך על פני תקופה ארוכה, אולם יש הרבה מקילים בחוץ לארץ שאין נוהג שם איסור חדש.

בהצלחה - מנשה ישראל