מהו סדר ההבדלה?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום וברכה תודה רבה על התשובה רשמת לי שתשלח לי את נוסח ההבדלה ואני מאוד אשמח לפי עדות ספרד אם אפשר בדיוק מה עושים ועל עצי בשמים מאיפה אני מביאה את זה ומתי אני מדליקה את הנר והאם זה נר רגיל אשמח לקבל תשובה מפורטת תודה רבה

תשובה

שלום וברכה

סדר הבדלה: ידליק את נר ההבדלה, ונר ההבדלה לכתחילה יהיה כאבוקה לפחות שני פתילות, אך אם אין יכול לברך גם על נר עם פתילה אחת. אפשר לקחת תבלין ציפורן שלם לברכת בשמים ותברכי בורא מיני בשמים.

 ויקח הכוס בידו ויאמר: כּוֹס יְשׁוּעוֹת אֶשָּׂא. וּבְשֵׁם יְהֹוָה אֶקְרָא: אָנָּא יְהֹוָה הוֹשִׁיעָה נָּא. אָנָּא יְהֹוָה הַצְלִיחָה נָא: הַצְלִיחֵנוּ. הַצְלִיחַ דְּרָכֵינוּ. הַצְלִיחַ לִמּוּדֵינוּ. וּשְׁלַח בְּרָכָה רְוָחָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יָדֵינוּ. כְּדִכְתִיב: יִשָּׂא בְרָכָה מֵאֵת יְהֹוָה וּצְדָקָה מֵאֱלֹהֵי יִשְׁעוֹ: לַיְּהוּדִים הָיְתָה אוֹרָה וְשִׂמְחָה. וְשָׂשׂן וִיקָר: וּכְתִיב וַיְהִי דָוִד לְכָל דְּרָכָיו מַשְׂכִּיל. וַיהֹוָה עִמּוֹ: כֵּן יִהְיֶה עִמָּנוּ: סַבְרִי מָרָנָן: (ועונים – לְחַיִּים( בָּרוּךְ אַתָּה יְהֹוָה, אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, בּוֹרֵא פְּרִי הַגֶּפֶן:

(אם אין לו בשמים, וכן מי שאינו מריח אינו צריך לברך על הבשמים:) בָּרוּךְ אַתָּה יְהֹוָה, אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, בּוֹרֵא מִינֵי בְשָׂמִים: ומרחים את הבשמים

בָּרוּךְ אַתָּה יְהֹוָה, אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, בּוֹרֵא מְאוֹרֵי הָאֵשׁ: ומקריבים את האצבעות כפופות לתוך כף היד ומביטים בהם*. ואומרים ברכת הבדלה. בָּרוּךְ אַתָּה יְהֹוָה, אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, הַמַּבְדִּיל בֵּין קֹדֶשׁ לְחוֹל וּבֵין אוֹר לְחֹשֶׁךְ וּבֵין יִשְׂרָאֵל לָעַמִּים וּבֵין יוֹם הַשְּׁבִיעִי לְשֵׁשֶׁת יְמֵי הַמַּעֲשֶׂה. בָּרוּךְ אַתָּה יְהֹוָה, הַמַּבְדִּיל בֵּין קֹדֶשׁ לְחוֹל: שותה רביעית ומברך "על הגפן": * נוהגין להסתכל בצפרנים לראות שיוכל להנות לאורו ולהכיר בין מטבע למטבע כמו שמכיר בין הציפורן לבשר ועוד שהצפרנים הן סימן ברכה שהן פרות ורבות לעולם ויש לראות בצפרני יד ימין ויאחוז הכוס בשמאלו כמו שנתבאר בסי` רצ"ו. ונוהגין להסתכל בכפות הידים שיש בשרטוטי היד סימן להתברך בו ויש לכפוף הד` אצבעות על האגודל לתוך כף היד שאז רואה הצפרנים עם הכף בבת אחת ואינו רואה אז פני (הצפרנים) [האצבעות] שבפנים אלא אחוריהם ששם הצפרנים ויש נוהגין לפשוט אח"כ הד` אצבעות ולראות מאחוריהם על הצפרנים:

בהצלחה - בנימין שמואלי