האם שלמה היה יותר חכם ממשה

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב רציתי לשאול איך יכול להיות ששלמה המלך היה חכם יותר ממשה שקיבל את התורה מה` יתברך והוא גילה לו את כל הסודות ומה קודם, ניגוב הידיים אחר הנטילה או ברכה ואיך הנשמה שהיא רוחנית, יכולה להזיז את הגוף החומרי ואם אפשר לענות על שאלותי הקודמות.. תודה

תשובה

הנה בקושיא זו דנו בה רבים, ואכתוב לך את ביאורו של רבינו האברבנאל, שאכן משה רבינו היה גדול משלמה, בתורה, ובהשגת אלוקית, ובנבואה.

אך שלמה היה גדול ממשה בחכמת הטבע ובחכמת ההנהגה המדינית, ובניהול עניני המלוכה. בנטילה קודם האכילה ניגוב הידיים הוא לאחר הברכה. אכן חיבור הנשמה עם הגוף הוא מנפלאות הבריאה וזוהי הכוונה מה שאנו אומרים בברכת אשר יצר ומפליא לעשות דהיינו שאנו מברכים על חיבור הנשמה עם הגוף, והוא פלא גדול.

בברכה - בנימין שמואלי